Agents dels sectors vitivinícola i de l’oli de Catalunya han validat aquesta setmana els estàndards de qualitat i els requisits d’entrada que les almàsseres i cellers catalans hauran de complir per poder participar al CoMeDPro, acrònim anglès de “Projecte de Desenvolupament Mediterrani Comú”; un pla europeu que inclourà assessorament empresarial, formació i plans d’innovació i emprenedoria per al desenvolupament dels sectors de l’oli i el vi a la Conca Mediterrània.
Els estàndards i requisits s’han validat a la segona reunió de treball de la iniciativa, celebrada a la seu central del Departament d’Agricultura, a la qual han assistit els representants de diversos Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen Protegides (DOP9) d’oli, l’Associació Catalana d’Almàsseres i Envasadors d’Oli (ACAEO), la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), l’Organització de Productors Oliaires de Catalunya (OPOC) i ASAJA.
Ara, aquests criteris s’hauran de validar també amb els representants de Sardenya i Israel, les regions sòcies del projecte, amb què els delegats catalans es reuniran l’última setmana de novembre.
El CoMeDPro s’emmarca dins del
programa europeu de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC Med 2007-2013, un programa de cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea i els països socis de regions situades al llarg de les costes de la Mediterrània, el qual té l’objectiu d’afrontar els reptes comuns i millorar el potencial endogen d’aquesta zona.
En concret, a Catalunya, l’objectiu del projecte és promocionar la cultura de l’oli, del vi i del paisatge, i dinamitzar aquests sectors i el territori. El pressupost total de la iniciativa és d’1.530.000 euros, i està finançada al 90% per la Unió Europea a través de l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI).
El període d’execució del CoMeDPro és de 20 mesos. Però, tot i que el projecte haurà d’haver finalitzat l’estiu de 2015, el Govern català afirma que els resultats obtinguts s’apreciaran més enllà en el temps i les bases assolides persistiran per contribuir al desenvolupament del sector de l’oli i del vi catalans.
Potser t'interessa: Experiències de tardor, La Ruta de l'oli de les Garrigues