L’
Agència Catalana de Salut Alimentària (ACSA) i el
Centre de Recerca en Governança del Risc (GRISC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) elaboren conjuntament
el Mapa de perills alimentaris, un instrument de suport per a la identificació dels perills més comuns i més seriosos associats als aliments, que pot ajudar els operadors econòmics a implantar sistemes d'autocontrol.
El mapa facilita informació actualitzada sobre els principals perills associats als aliments. Té caràcter general i es presenta de forma abreujada, per a un ús pràctic; tot i que el lector pot consultar les referències científiques per accedir a informació més exhaustiva.
Els perills que es descriuen contemplen els bacteris, virus, paràsits, toxines marines, contaminants ambientals, micotoxines, contaminants de procés i al·lèrgens, entre d’altres. Cada perill compta amb una descripció de les seves característiques, hàbitat, aliments en què es pot trobar, afectació que provoca en les persones, dosis infectives en el cas dels perills biològics (si estan establertes) i grups de població més vulnerables. També s’inclou informació sobre la freqüència de la seva presència en aliments i exemples de casos, brots i/o alertes.
El coneixement dels perills associats als aliments es troba en evolució constant, per la qual cosa el Mapa és objecte d’actualització permanent. Tot i així, la informació continguda pot no ser exhaustiva. Es tracta d’una eina de suport que empreses i particulars poden utilitzar sense perjudici de l’ús d’altres fonts o mitjans que siguin necessaris per complir amb les seves responsabilitats de garantir la seguretat alimentària i portar a terme un autocontrol eficaç.