La
Confederació de Comerç de Catalunya ha publicat la guia
Oberts a la seguretat alimentària, que defineix com “la carta de presentació” de l’Oficina d’Alimentació que ha creat.
L’objectiu de l’Oficina és posar a disposició dels comerciants catalans del sector de l’alimentació un servei d’assessorament tècnic en aquesta matèria, amb la finalitat d’incrementar la seguretat alimentària als comerços catalans, així com de satisfer les possibles inquietuds dels comerciants.
En aquest sentit, la guia publicada introdueix els conceptes principals en matèria de seguretat alimentària, d’una manera entenedora i amena, amb la voluntat que serveixin per elaborar un sistema d’autocontrol als comerços del sector de l’alimentació. En seguretat alimentària, la prevenció és primordial, i les eines fonamentals per establir-la són el sistema APPCC (Anàlisi de Perills i Punts Crítics de Control) i els prerequisits (una base sòlida de condicions i de bones pràctiques higièniques).
A banda d’aquestes dues eines, a la guia de la Confederació de Comerç de Catalunya es repassa el concepte de cadena alimentària i el tipus de contaminants i perills, tant físics com químics i biològics, que poden afectar els aliments.
El document també parla de les malalties de transmissió alimentària i aborda els principals mètodes de conservació d’aliments. Igualment, fa referència als processos d’envasat, etiquetatge, transport, recepció i emmagatzematge del menjar, sempre des del punt de vista de les implicacions que aquestes activitats poden tenir en la seguretat alimentària. En els apartats finals, la guia també recull informació sobre al·lèrgies i intoleràncies, additius, organismes modificats genèticament (OMG) i infraccions i sancions.
Part del document està estructurat en un format de pregunta/resposta i, al final de molts temes, hi ha enllaços per poder ampliar la informació.
Es tracta d’una guia de caràcter horitzontal, de manera que la informació que s’hi dóna és de caràcter general, i no té per què contemplar totes les peculiaritats de cada sector concret de l’alimentació. Per aquest motiu, al final de la guia hi ha un recull de guies específiques d’alguns subsectors; com ara la “
Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista”.
Potser t'interessa: S'aprova el Pla de seguretat alimentària de Catalunya