La
formació del personal i l’aplicació de bones pràctiques són elements fonamentals per a la seguretat alimentaria en les activitats de restauració. Amb l’objectiu de sensibilitzar i promocionar pràctiques correctes en la preparació i servei de menjar al públic, l’
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (
ACSA) ha elaborat un seguit de peces audiovisuals on es recullen les pràctiques correctes d’higiene recomanades. La finalitat d’aquests vídeos és ajudar a les empreses i els treballadors del sector de la restauració a disposar d’eines per
adquirir coneixements bàsics en matèria d’higiene dels aliments i així contribuir a millorar la formació en l’àmbit de la restauració.
Netejar, separar, coure i refredar els aliments
Els quatre principis que cal recordar per a una bona higiene en la manipulació dels aliments són les quatre normes de seguretat alimentària: Netejar, Separar, Coure i Refredar per prevenir les toxiinfeccions alimentàries.
Recordeu mantenir les quatre normes de seguretat alimentària per assegurar-vos que els aliments que prepareu i serviu en el vostre allotjament siguin segurs:
Netejar: Protegiu els aliments de qualsevol contaminació i feu una neteja acurada dels espais.
- El rentat de mans
- Neteja i desinfecció
- L'ordre i la neteja del magatzem d'aliments
Separar: Eviteu les contaminacions encreuades (aliments cuinats i crus), ja sigui per contacte directe o a través dels estris, les mans.
- Separar els aliments crus dels cuinats
- Conservar els aliments tapats
Coure: Coeu completament els aliments, assegurant-vos que no en queda crua cap part.
- Coeu amb seguretat
- Reescalfeu els aliments amb seguretat
Refredar: Refrigereu els aliments cuinats a la nevera, a una temperatura mínima de 4ºC.
- L'emmagatzematge refrigerat
- Refredeu ràpidament
Podeu veure tots aquests continguts en format
vídeo sobre les normes bàsiques de manipulació d'aliments, disponibles també en llengua castellana, adreçats a treballadors i gestors d'activitats de restauració i similars.
Font: Agència Catalana de Seguretat Alimentària
(
ACSA)