Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 10/12/2014

Un nou reglament obliga la restauració a informar sobre els al·lèrgens

La informació pot ser facilitada de forma escrita, clara i a prop dels aliments o bé col·locant cartells a la zona de venda o consum que detallin com obtenir aquesta informació.

El 13 de desembre del 2014 entra en vigor el Reglament 1169/2011 de la Unió Europea pel qual els establiments alimentaris que venen productes sense envasar estan obligats a facilitar als seus comensals informació sobre els al·lèrgens. Segons la Generalitat, aquesta informació podrà facilitar-se de forma escrita i, en certes condicions, oralment. També s’haurà de mostrar, de manera genèrica i en lloc visible (a la paret, en un lineal, als menús…), que l'establiment disposa d'aquesta informació.

La llei obliga a oferir aquesta informació a qualsevol establiment en què, com a activitat empresarial, es preparin aliments llestos per al consum per part del consumidor final (també albergs i cases de colònies). Així mateix, si l’establiment serveix plats cuinats per tercers, la informació continua sent la seva responsabilitat.

D'acord amb el reglament, la presència no declarada d’un al·lergen en un aliment es considera un perill alimentari comparable a la presència d’una salmonel·la. Per tant, segons la llei vigent, d’una mala praxi en aquest sentit se’n poden derivar responsabilitats penals. 

Sobre quins al·lèrgens s’ha d’informar?

La lletra de la llei estableix com a obligatòria “la informació sobre tot ingredient que causi al·lèrgies o intoleràncies i s’utilitzi en la fabricació o l’elaboració d’un aliment i segueixi estant present en el producte acabat, encara que sigui en forma modificada”.

En concret, el reglament inclou 14 grups d’al·lèrgens sobre els quals s’ha d’advertir. La llista íntegra es pot trobar a la pàgina 304/43 Annex II sota el títol ‘Substàncies o productes que causen al·lèrgies o intoleràncies’. La llei especifica diverses excepcions en alguns dels grups, i també considera “perill per a la salut” la presència de traces d’al·lèrgens no declarades en l’etiquetatge.

Per tot plegat, és recomanable que les empreses de restauració dissenyin un pla de control de la gestió d’al·lèrgens, i que reforcin la formació del personal en la matèria per evitar la transmissió d’aquestes substàncies per mals hàbits o males pràctiques de manipulació. Entre altres eines, el Departament de Salut de la Generalitat ha editat el manual de bones pràctiques d'elaboració "Els al·lèrgens alimentaris en la restauració col·lectiva" i, en un article d'aquest diari, podeu trobar 8 consells per tractar els al·lèrgens alimentaris en la restauració col·lectiva.

Com s’ha de facilitar la informació?

Segons publica la Generalitat, la informació pot ser facilitada de dues maneres:
  1. Detallant els al·lèrgens que conté cada producte de forma escrita, clara i a prop de l'aliment: en cartells, etiquetes, pissarres, carta de menú, etc.
  2. Col·locant cartells a la zona on es venguin els aliments que especifiquin com obtenir aquesta informació: ja sigui mitjançant documentació per a consulta o lliurament al consumidor, ja sigui de forma oral per part del personal de l'establiment.
Es permet informar oralment, sempre que la informació:
  • Pugui ser subministrada fàcilment abans de finalitzar l'acte de compra, ja sigui per part del personal de l'establiment o a través de mitjans alternatius que no suposin un cost addicional per al consumidor.
  • Estigui recollida de forma escrita o en format electrònic a l'establiment i sigui fàcilment accessible, tant per al personal del mateix com per a les autoritats de control i els consumidors que la sol·licitin.
La Generalitat està elaborant un document de recomanacions per tal d’ajudar els establiments a satisfer els nous requisits. Tan aviat com estigui disponible, aquest document es penjarà al web de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i de l’Agència Catalana del Consum.

Foto: (CC) GFAF Expo

Navega per les etiquetes

alimentaciólleirestauracióal·lèrgens

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: