Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 26/06/2019

El Consell Català de l'Alimentació comença a treballar per assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya

Servirà per posar les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local i la gestió sostenible del medi.

El Consell Català de l'Alimentació comença a treballar. Es tracta d’un òrgan adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que ha de ser un fòrum d’anàlisi, debat i proposta sobre les qüestions relacionades amb les polítiques agroalimentàries: els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics. Ha d’ésser, doncs, el parlament de l’alimentació a Catalunya, l’àgora on es concretin les bases per a una nova política alimentària de país.
 
Recuperar els aliments de temporada a la nostra dieta i apostar pel sector primari del país és imprescindible per fer créixer l’economia catalana i assegurar-nos la nostra alimentació en un futur. De fet, cuidar la nostra alimentació és cuidar l’economia catalana i, conseqüentment, el país. En aquest enfocament, cal posar al centre pagesos, ramaders i pescadors, els veritables protagonistes del sector primari. Sense ells no seria possible una alimentació saludable i de qualitat.
 
També cal apostar, però, per una indústria alimentària que elabori i transformi, amb vocació d’innovació, qualitat i obertura al món, aquests aliments produïts pel sector primari. La col·laboració de les empreses dels canals de distribució i la complicitat del sector de la restauració és fonamental per a valoritzar les nostres produccions alimentàries i en conseqüència augmentar la competitivitat del sector primari i la indústria alimentària catalans. Tanmateix, el Consell ha de contribuir a garantir la màxima transparència en les relacions entre totes les baules de la cadena alimentària.
 
Per fer front als nous reptes del sector agroalimentari català és necessari disposar d’una estructura forta, integrada i col·laborativa, que generi acords i tingui capacitat innovadora. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya ha reactivat el Consell Català de l’Alimentació. Servirà per posar les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local i la gestió sostenible del medi
 
Producció local d’aliments i gestió sostenible del medi

El Consell Català de l’Alimentació posarà les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local d’aliments i en la gestió sostenible del medi. A més, ha de fomentar el dinamisme, el relleu generacional, la cohesió socioeconòmica de totes les comarques i reforçar la sobirania alimentària del país. Aquest òrgan també ha de posar les bases per definir un Pacte Nacional per la Política Alimentària de Catalunya. L’objectiu és estimular les bases per una alimentació de qualitat que creï confiança en el consumidor i impulsi la gastronomia catalana.
 
A més, actuarà com a observatori de l’agroalimentació per proposar les mesures necessàries per a l’aprofitament de totes les oportunitats dels mercats i per oferir les millors condicions de qualitat i sostenibilitat.
 
En formaran part tots els agents de la cadena alimentària, és a dir, representants de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats.
El Consell permetrà impulsar una política alimentària global i transversal que respongui a les demandes dels consumidors i alhora potenciï el teixit productiu català. Amb aquesta visió, proposarà actuacions per:
  • Continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments.
  • Posar en valor els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat, els produïts de forma ecològica i els procedents de la producció integrada.
  • Afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària.
  • Fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d'aliments.
  • Promocionar la dieta mediterrània i fomentar en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.
El Consell Català de l’Alimentació serà un òrgan estratègic per a orientar i afavorir l’equilibri i la transparència en les relacions de la cadena alimentària. Serà la base per poder treballar amb la participació de tots els sectors implicats a través de la governança, és a dir, a través de la cogestió. Ha de ser una eina de país per a una alimentació segura i saludable per a tothom i ha de reforçar el clúster agroalimentari de Catalunya.
 

Navega per les etiquetes

GeneralitatAlimentació

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: