El
Consell Català de l'Alimentació comença a treballar. Es tracta d’un òrgan adscrit al
Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), que ha de ser un fòrum d’anàlisi, debat i proposta sobre les qüestions relacionades amb les polítiques agroalimentàries: els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics. Ha d’ésser, doncs, el parlament de l’alimentació a Catalunya, l’àgora on es concretin les bases per a una nova política alimentària de país.
Recuperar els aliments de temporada a la nostra dieta i apostar pel sector primari del país és imprescindible per fer créixer l’economia catalana i assegurar-nos la nostra alimentació en un futur. De fet, cuidar la nostra alimentació és cuidar l’economia catalana i, conseqüentment, el país. En aquest enfocament, cal posar al centre pagesos, ramaders i pescadors, els veritables protagonistes del sector primari. Sense ells no seria possible una alimentació saludable i de qualitat.
També cal apostar, però, per una indústria alimentària que elabori i transformi, amb vocació d’innovació, qualitat i obertura al món, aquests aliments produïts pel sector primari. La col·laboració de les empreses dels canals de distribució i la complicitat del sector de la restauració és fonamental per a valoritzar les nostres produccions alimentàries i en conseqüència augmentar la competitivitat del sector primari i la indústria alimentària catalans. Tanmateix, el Consell ha de contribuir a garantir la màxima transparència en les relacions entre totes les baules de la cadena alimentària.
Per fer front als nous reptes del sector agroalimentari català és necessari disposar d’una estructura forta, integrada i col·laborativa, que generi acords i tingui capacitat innovadora. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya ha reactivat el Consell Català de l’Alimentació. Servirà per posar les bases d’una nova política alimentària de país basada en la producció local i la gestió sostenible del medi