Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 25/06/2019

Salut Pública informarà de la seguretat als establiments alimentaris

Es redueix a la meitat el nombre de brots de toxiinfeccions alimentàries, però les causades a l’hostaleria repunten.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya crearà un sistema per informar la ciutadania dels resultats dels controls oficials en matèria de seguretat alimentària que es fan als establiments alimentaris.

La iniciativa, que ja funciona a algunes ciutats com Nova York, identificarà el grau de seguretat del sector de la restauració i la hoteleria, on des de fa uns cinc anys s'està experimentant un ascens en el nombre de brots de toxiinfeccions alimentàries.

A més, Salut Pública establirà continguts estàndards de formació pels manipuladors d’aliments i impulsarà l’acreditació de formadors, combatent així la falsa creença, generada amb la desaparició del carnet de manipulador, que la formació no és necessària.

Els resultats del Pla de seguretat alimentària

A Catalunya, la política pública de seguretat alimentària està definida al Pla de seguretat alimentària de Catalunya. L'Informe d’avaluació del Pla mostra:
  • Entre 2006 i 2016, el nombre d’afectats va passar de 1.720 a 891.
  • Des de 2008, el nombre de brots es manté estable al voltant de 80 brots anuals.
  • Els brots creixen en restauració, baixen en escoles i s’estabilitzen en residències de gent gran. En l’àmbit domèstic s’observa una tendència decreixent.
  • La reducció del nombre de brots de salmonel·la, que van baixar un 80% en el període 2005-2016, s’associa a la baixada de la prevalença d’aquest patogen a explotacions avícoles.
  • Els resultats indiquen una baixa incidència en la gran majoria de malalties de transmissió alimentària, excepte en campilobacteriosi (62 casos per 100.000 habitants), salmonel·losi (24) i listeriosi (1,3).
  • Les analítiques practicades a aliments que es troben al mercat mostren que s’han assolit tots els objectius del Pla, ja que les conformitats superen el 95% previst com a objectiu.
  • En matèria d’exposició de la població a contaminats químics a través de la dieta, els estudis mostren una davallada considerable (70%) en l’exposició a dioxines i policlorobifenis, així com també al plom, el que reflecteix l’efectivitat de les mesures mediambientals preses en els darrers anys.
  • Pel que fa a l’acrilamida, els nivells d’exposició són baixos i mostren un marge de seguretat molt ampli.
Els nivells de seguretat alimentària a Catalunya es troben entre els més elevats del món i en la línia dels de la resta de països de la Unió Europea.

Navega per les etiquetes

alimentaciósalutseguretatcolònies

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Av. Portal de l'Àngel, 7 4rt. M/N 08002 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: