Quan arriba la tardor és temps de
verema. Una bona oportunitat perquè els més petits coneguin les vinyes i el raïm. A través de les diferents feines del camp poden descobrir els diferents tipus de conreu i el procés d'elaboració del vi.
Durant aquesta època de l'any també hi ha una gran part de la població surt a
collir bolets als boscos. Els bolets són ingredients imprescindibles en la preparació de molts plats de la gastronomia catalana, ja que aquí es poden trobar
moltes espècies diferents, tot i que
no totes són comestibles. L'interès pels bolets ha augmentat en els darrers temps, i cada vegada són més persones que surten a caçar-ne.
També és temporada de fires, de recollir els fruits de la terra i fer rebost, i l’època en què molts ocells emprenen el seu viatge cap a terres més càlides, ara que els dies s’escurcen i comença el fred. Però sobretot, la tardor fa acte de presència als boscos dominats per arbres de fulla caduca, que ofereixen un espectacle cromàtic únic, enriquint el paisatge amb infinitat de tonalitats. Les excursions a la muntanya permeten, doncs, gaudir dels colors de la tardor mentre es recullen algunes castanyes.
Novembre i desembre també són els mesos en què els pagesos realitzen la collita de les olives. A les poblacions catalanes amb més tradició olivera i en aquelles zones que disposen d’olis d’oliva amb Denominació d’Origen Protegida s'organitzen fires i festes de la collita amb l’objectiu de celebrar la fi de les feines al camp i presentar en societat el primer oli de la temporada. També és una bona ocasió perquè escoles i famílies vegin les
demostracions de les tècniques per fer l'oli de forma artesana, degustin l'oli nou o visitin els molins.
Però l'esdeveniment per excel·lència de la tardor és la
Castanyada. La nit de Tots Sants, del 31 d'octubre a l'1 de novembre, se celebra menjant castanyes, panellets, moniatos, vi dolç i altres fruits de l'època amb la família, els amics i fins i tot a les escoles. Aquesta festa en molts casos l'organitzen entitats culturals, grups de joves, associacions de veïns, centres excursionistes o penyes esportives.
Les castanyeres són els personatges més representatius de la festa de Tots Sants a Catalunya. S'instal·len des de principis de temporada en parades a l'espai public per vendre castanyes calentes acabades de coure. En algunes poblacions les entitats també munten parades de venda de castanyes i moniatos per tal d'obtenir ingressos per a les seves activitats. A les escoles aquest personatge és sens dubte el més popular entre els menuts i per això sempre fa acte de presència a les Castanyades que se celebren.
Per gaudir del paisatge i de les experiències que proporciona la tardor, moltes escoles, entitats i famílies aprofiten per fer estades a les
instal·lacions juvenils, que ofereixen activitats de temporada i un entorn privilegiat per
gaudir de la naturalesa.
Potser t'interessa: '
Temporada de bolets', '
La Castanyada, una tradició mil·lenària',
'Com elaborar panellets a casa', '
Panellets sense ou, sense llet i sense gluten' o '
Ruta de l'oli de les Garrigues'.