Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 08/10/2014

Temporada de bolets

La tradició boletaire de Catalunya és ben coneguda. En arribar la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir de bolets els cistells.

A Catalunya són diverses les activitats que s'organitzen al voltant de les caceres de bolets. Aquests esdeveniments són una bona oportunitat per fer sortides a la natura i aprofitar per organtizar estades i conèixer el territori.

Com collir bolets

La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel·lis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten provoquen la mort del bolet. Allà, ja no hi tornarà a haver bolets. Altres recomanacions són:
  • Recolliu els bolets en cistells i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets -les espores- són recuperades pel bosc.
  • Agafeu només els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubte.
  • Els bolets que no hagueu d'agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu.
  • Si són molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
Respectar l'entorn

Quan aneu a buscar bolets, no us oblideu de respectar el bosc. Com hem dit, la pràctica de remoure la molsa o la fullaraca provoca la dessecació de la terra impedint que hi surtin més bolets.

Tampoc no s'han de destruir els bolets no aprofitables pel seu mal estat o que siguin d'espècies que no coneixem i que, per tant, és recomanable no collir.

Recordeu que abans de fer una excursió a la muntanya cal tenir presents certes mesures de seguretat.

Com consumir-los

  • Conserveu-los preferentment al frigorífic.
  • Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament, i mengeu-los amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
  • Consumiu-los millor cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s'han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
Consells per prevenir accidents

Poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. Algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant poden provocar intoxicacions, algunes fins i tot mortals. No us refieu mai de les proves casolanes, com ara l'ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata.

Aneu immediatament al centre mèdic més proper si, després d’haver menjat bolets, presenteu símptomes digestius o nerviosos i, porteu-hi, si podeu, restes dels bolets ingerits.

Mites sobre els bolets
  • Tots els bolets verinosos NO tenen colors llampants. El bolet més tòxic, l'amanita fal·loide, té un aspecte molt semblant a un bolet comestible. 
  • La prova de l'all NO és infal·lible. Col·locar un all, una patata o una cullereta de plata al cistell i esperar a veure si els bolets es tornen negres no és una prova real per saber si són tòxics. Es tracta d'una antiga creença que no té cap fonament científic i no és certa. 
  • NO és fàcil distingir els bolets comestibles dels que són tòxics. No hi ha regles generals per diferenciar-los amb seguretat.
Per tot això, cal consumir únicament els bolets que s'hagin identificat sense cap mena de dubte.



Potser t'interessa: 'La Castanyada, una tradició mil·lenària', 'Com elaborar panellets a casa' o 'Panellets sense ou, sense llet i sense gluten'.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: