A Catalunya són diverses les activitats que s'organitzen al voltant de les caceres de bolets. Aquests esdeveniments són una bona oportunitat per fer sortides a la natura i aprofitar per organtizar
estades i conèixer el territori.
Com collir bolets
La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel·lis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten provoquen la mort del bolet. Allà, ja no hi tornarà a haver bolets. Altres recomanacions són:
- Recolliu els bolets en cistells i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets -les espores- són recuperades pel bosc.
- Agafeu només els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubte.
- Els bolets que no hagueu d'agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu.
- Si són molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
Respectar l'entorn
Quan aneu a buscar bolets, no us oblideu de respectar el bosc. Com hem dit, la pràctica de remoure la molsa o la fullaraca provoca la dessecació de la terra impedint que hi surtin més bolets.
Tampoc no s'han de destruir els bolets no aprofitables pel seu mal estat o que siguin d'espècies que no coneixem i que, per tant, és recomanable no collir.
Recordeu que abans de fer una excursió a la muntanya cal tenir presents certes
mesures de seguretat.
Com consumir-los
- Conserveu-los preferentment al frigorífic.
- Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament, i mengeu-los amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
- Consumiu-los millor cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s'han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
Consells per prevenir accidents
Poseu al cistell únicament aquells bolets
comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. Algunes espècies són
tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant poden provocar intoxicacions, algunes fins i tot mortals. No us refieu mai de les
proves casolanes, com ara l'ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata.
Aneu immediatament al
centre mèdic més proper si, després d’haver menjat bolets, presenteu
símptomes digestius o nerviosos i, porteu-hi, si podeu, restes dels bolets ingerits.
Mites sobre els bolets
- Tots els bolets verinosos NO tenen colors llampants. El bolet més tòxic, l'amanita fal·loide, té un aspecte molt semblant a un bolet comestible.
- La prova de l'all NO és infal·lible. Col·locar un all, una patata o una cullereta de plata al cistell i esperar a veure si els bolets es tornen negres no és una prova real per saber si són tòxics. Es tracta d'una antiga creença que no té cap fonament científic i no és certa.
- NO és fàcil distingir els bolets comestibles dels que són tòxics. No hi ha regles generals per diferenciar-los amb seguretat.
Per tot això, cal consumir únicament els bolets que s'hagin identificat sense cap mena de dubte.
Potser t'interessa: '
La Castanyada, una tradició mil·lenària',
'Com elaborar panellets a casa' o '
Panellets sense ou, sense llet i sense gluten'.