El Ple de la Sala IV del Tribunal Suprem ha establert en una sentència que les empreses no estan obligades a portar un
registre horari de la jornada diària dels treballadors per controlar si s’ajusten a la jornada laboral i horaris pactats amb l’empresa, i només s’haurà de portar un registre de les hores extres realitzades. Amb aquesta sentència cap esperar el replantejament de la instrucció de la Inspecció de Treball i de la mateixa campanya de control de l'obligació de dur un registre horari dels treballadors.
Sí que s’ha de continuar registrant la jornada diària dels contractes a temps parcial i entregar al treballador, prèvia signatura, el resum mensual de les hores realitzades. (art. 12.4 de l’Estatut del Treballadors).
Des de l'
ACCAC, celebren aquesta sentència, ja que entenen que, l’actualització d’aquests registres diaris suposa una gran dificultat per a les petites i mitjanes empreses, així com també per al mateix treballador, afegint una responsabilitat a la seves tasques diàries. Encara amb més afectació a determinades activitats amb jornades irregulars i no presencials com la seva.
De la mateixa manera consideren que és un pas enrere per als sistemes de de treball i organització més flexibles i conciliadors dels treballadors i treballadores.Tal i com informa PIMEC, l’obligació de seguir un registre diàri suposaria ‘implementar costosos processos de control horari que, en moltes ocasions, no comportaria un benefici real per a les empreses ni els treballadors’.
En qualsevol cas, el registre d’hores i el control actualitzat per dia no responen als darrers esforços per modernitzar la productivitat de les empreses a partir de la millora de les condicions com el són el poder treballar parcialment des de casa o comprimir la jornada horària per millorar la conciliació entre feina i família.
Consulta la interpretació de la sentència que fa PIMEC |
El Tribunal Suprem estableix que les empreses no estan obligades a portar un registre de jornada
