L'
Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) convoca anualment els
Premis Naos per distingir les millors intervencions en promoció de la salut. En aquesta edició es van presentar un total de 103 projectes dels quals es van seleccionar 33 finalistes que es van presentar als membres del jurat per a la seva valoració. L'acreditació
Amed, impulsada per l'
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), va rebre el premi a la 'Promoció de l'alimentació saludable en l'àmbit familiar i comunitari', un premi que reconeix la trajectòria d'un projecte, que busca promoure la salut en l'àmbit de la restauració social i col·lectiva.
La iniciativa ha acreditat ja a 503
centres i establiments en 126 municipis catalans que ofereixen menjar basat en la
dieta mediterrània, a un total de gairebé 77.400 comensals diaris entre instal·lacions juvenils, menjadors laborals, universitats, hospitals, residències,... a més de cadenes de restauració comercial, bars i restaurants.
Els objectius principals del programa és mantenir i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col∙lectiva. També es pretén acreditar i identificar aquells establiments que reuneixin unes característiques concretes, vinculades al model d'alimentació mediterrània, per tal que els clients puguin menjar saludablement fora de casa.
En els establiments Amed es garanteix que es disposarà d'una oferta gastronòmica pròpia de l’alimentació mediterrània, per un preu en la línia dels preus habituals de l’establiment. També d'informació sobre opcions de lleure actiu (passeigs, circuits, etc.) al voltant de l’establiment o en zones pròximes, i també sobre la promoció d’hàbits saludables en general (alimentació equilibrada i variada, receptes, etc.).
Les instal·lacions juvenils que
compleixin els requisits per formar part de la iniciativa, poden fer una sol·licitud
en línia i s'iniciarà així el
procés d'acreditació. Amed també facilita un
manual per als restauradors i
exemples de cartes i menús que poden ser d'utilitat.
Font:
Restauración colectiva