És fantàstic anar de colònies! És tan emocionant! Passar una nit, o més, fora de casa és tota una experiència que ens enriqueix i ens fa més grans!
Separar-nos de la família uns dies i sortir de la nostra zona de confort ens fa més autònoms i responsables i ens permet descobrir habilitats que desconeixíem. Així és, també, com desenvolupem l’autoestima i l’autonomia emocional tan importants per sentir-se bé amb un mateix i amb els altres.
La convivència ens permet reforçar vincles entre els infants i entre infants i educadors (mestres, caps, monitors/es), gaudir del treball en equip i aprendre a resoldre conflictes des del respecte, l’empatia i l’assertivitat.
També són una meravellosa oportunitat per a identificar i aprendre a regular un munt d’emocions; fins i tot, abans de marxar. Il·lusió, eufòria, curiositat, angoixa, por, enyorança, còlera, alegria, satisfacció, vergonya, frustració... emocions de tot tipus que formen part de la nostra vida i que ens cal saber gestionar.
Tot plegat fa de les colònies un recurs molt potent per a treballar l’Educació Emocional, tant a l’escola com en el lleure infantil i juvenil. Un procés en què la implicació de la família és també fonamental; per exemple, ensenyant-los a preparar-se la motxilla tots sols i així ser més autònoms o també, quan cal, ajudar-los a superar les pors que els angoixen i que a vegades els poden portar a no voler anar de colònies.
En guardo molts bons records, de quan jo anava de colònies! I és que, quan les experiències s’acompanyen d’emoció, el record queda fixat. L’aprenentatge és molt més efectiu quan hi ha emoció; i, en un entorn tan emotiu com ho són les colònies, està assegurat!
Júlia Prunés publicarà la primavera del 2015 el quart conte de la Berta (Ed. Omniabooks). Sota el títol “Quina emoció! La Berta se’n va de colònies”, l'obra aprofundirà en la identificació i la regulació emocionals al voltant d’unes colònies. La publicació es farà realitat gràcies a una campanya de micromecenatge a través de Verkami.