El
Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya (CNIAC) ja és una realitat. El nou òrgan consultiu i participatiu, format per 43 infants i joves d’entre 8 i 17 anys, s’ha constituït coincidint amb el
Dia Mundial de la Infància i
el 25è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant . El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha presidit l’acte.
Entre les funcions del CNIAC hi ha les de representar els interessos dels infants i adolescents de Catalunya; fer propostes als organismes competents; afavorir la imatge positiva dels infants i joves; opinar sobre aquelles actuacions que els afecten; sensibilitzar la societat sobre el dret a ser escoltats i a participar; proposar informes i estudis sobre temes relacionats amb aquest col·lectiu, i fer projectes d’interès nacional relacionats amb les polítiques d’infància.
La creació del CNIAC s’inclou dins de la
Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència i és també una de les mesures fixades al
Pacte per a la Infància a Catalunya , que l’any passat van signar més de 70 entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics.
El CNIAC és el resultat d’un procés participatiu
El procés de constitució del CNIAC ha consistit en sis trobades participatives arreu del territori en què el Govern s’ha reunit, d’una banda, amb dirigents polítics, tècnics i professionals vinculats a consells d’infants locals i, d’altra banda, amb els membres dels consells.
A partir d'aquestes trobades, s’han elegit els 43 infants i joves que formen l’Assemblea del CNIAC, els quals també s’han reunit per treballar en la constitució de l'òrgan. L’Assemblea ha escollit la presidència (Fátima Ofkir), la vicepresidència (Meritxell Castany i Víctor López) i el secretariat del CNIAC. Aquestes figures, juntament amb 10 vocals de la pròpia Assemblea, formen la Comissió Permanent, que s’encarregarà de coordinar les reunions i les tasques dels grups de treball.
Durant l'acte de constitució del CNIAC, la seva presidenta, Fátima Ofkir, ha explicat que aquest consell pretén fer "conèixer a la societat adulta" tots els temes que preocupen als nens. Entre ells, ha destacat que l'òrgan "demana més participació infantil", ja que considera que els actuals consells de nens no són "prou representatius".
Ofkir també ha recordat els infants que pateixen la pobresa, la fam i les dificultats per accedir a les beques menjador o a la sanitat pública i ha reclamat que "tots els nens tinguin els mateixos drets" i les mateixes "facilitats per accedir-hi". Així mateix, la presidenta del CNIAC ha expressat la seva preocupació pel medi ambient i ha assegurat que des del consell es faran propostes a l'administració per millorar el transport públic o el desplaçament urbà en bicicleta. A més, Ofkir ha esmentat l'assetjament escolar com un problema que el consell està disposat a solucionar, i ha afirmat que els membres del CNIAC volen poder "opinar i valorar els horaris i continguts de televisió que els afecten directament".
Font:
ARA.cat