Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 05/06/2012

Horts urbans per fer la revolució ecològica

La producció d’aliments locals en entorns urbans contribueix a millorar la seguretat alimentària, procura una educació agroambiental que servirà per consolidar una consciència ambiental futura, permet una integració social de persones i grups socials marginats que els ajuda a formar part de la vida del barri, i augmenta el capital cultural de la ciutat en conservar el testimoni de la cultura agroambiental.
L’estil de vida urbà ens ha allunyat de la terra i per tant ho fa de nosaltres mateixos. Deixem de comprendre els cicles de la natura i en especial el de la fertilitat i ens imaginem que els aliments es conreen als prestatges dels centres comercials. Disposem de més espais urbans dels que ens imaginem per a tenir, ni que sigui a bocins, un tros de terra on conrear alguns dels nostres propis aliments.

Divertir-se sense afectar el planeta (o fins i tot millorant-lo) és possible. A qualsevol balcó, terrassa o fins i tot en el replà d’una finestra és possible fer créixer plantes comestibles que ens aportin aliments sans, saborosos i amb una mínima petjada per al planeta. Per a la mainada és un extra idoni que els permet aprendre sobre els cicles de la natura i d’on vénen els aliments. A més ens permet educar el gust, quelcom que estem arraconant en l’ensenyament.

La Fundació Terra està impulsant la possibilitat de crear autèntics horts urbans gestionats segons els criteris de l’agricultura ecològica en equipaments culturals i educatius.

Encara que no es disposi de sòl, les taules de cultiu permeten disposar d’una superfície còmoda per cultivar a qualsevol terrassa o pati i sistemes com els vermicompostadors permeten reciclar una part de les nostres restes de menjar i obtenir un fertilitzant natural que podem emprar en el tros de terra que conreem. Aprendre a gestionar una safata de cultiu com a hort urbà i ecològic o simplement plantar testos amb plantes culinàries és una molt bona opció per a iniciar-s’hi.

L’esbarjo, la salut i l’ecologia van de la mà en els horts urbans. La mainada és la que més pot aprendre iniciant-se en el cultiu d’hortalisses i plantes aromàtiques. Hem d’assenyalar que un dels principals valors que aporta apropar-se a la terra és el d’assimilar la importància que tenen els bons aliments i que el menjar és la nostra millor medicina.

Per això, fer un hort és avui dia un acte senzill però revolucionari, un acte en el qual les infants i joves i poden participar. Qui no disposi d’una parcel•la pot posar una safata de cultiu en qualsevol terrat. Només cal que sigui assolellat i instal•lar-hi un sistema de rec gota a gota per estalviar aigua. La resta és no deixar passar l’oportunitat del cultiu propi i l’alimentació saludable.

Font: Lleure


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: