Oriol Costa | Actualitzat el 16/05/2011
Els menjadors ecològics, l'assignatura pendent
Els menjadors escolars haurien de proveir-se del màxim de productes locals, frescos i de temporada. Com més llunyà és l’origen dels aliments, menys vitalitat conserven. Per exemple, una sola taronja ecològica aporta tantes vitamines com tres taronges convencionals!
Bons per a la salut i bons per al territori
A més, imaginem-nos per un moment que mil escoles mengessin menús 100% ecològics i locals. El panorama de l’agricultura catalana seria molt diferent. Si s’ha demostrat que és factible econòmicament i agrícolament gestionar menjadors escolars amb producte ecològic i local, per què tots els menjadors públics no ho són encara? O, almenys, per què no comencen a introduir alguns productes?
Justament la Generalitat ha aprovat recentment el Pla per a l'Alimentació i l'Agricultura Ecològiques 2008-2012, on es recull l’impuls als menjadors escolars. Gràcies als menjadors escolars ecològics, el Departament de Salut de la Generalitat s’estalviaria milions en curar malalts, el d’Agricultura en subvencionar els pagesos, el de Medi Ambient en la descontaminació de les aigües i les emissions de CO2 dels transports, i el d’Educació educarà millor i vetllarà més pel creixement integral dels infants.