Una bona comunicació amb les famílies és clau per al bon funcionament del projecte de l'entitat. Però les reunions de pares i mares són segurament un moment difícil per a l'equip de monitors i monitores perquè impliquen situar-se davant d'un auditori i desplegar les habilitats personals.
Quan es posen davant del grup de pares i mares estan fent d'animadors i és important saber escoltar a tothom i vetllar perquè hi hagi un ambient de respecte. També serà bàsic mantenir la capacitat de síntesi, sobretot en els debats, i tenir clar en tot moment el motiu de la reunió per poder-la encarrilar quan es desviï la conversa.
La persona responsable de la reunió juga diversos papers essencials: anima la reunió i procura que els participants s'expressin, dirigeix i arbitra la reunió centrant-la en l'objectiu inicial, recondueix el debat i vetlla pel compliment de les normes establertes.
Abans de la reunió
Un dels elements bàsics a l'hora de preparar la reunió és tenir en compte la tipologia de persones que tindrem de públic, cal detectar quines són les seves preocupacions i necessitats.
Quan es prepara la reunió cal formular l'objectiu, per exemple, explicar el funcionament del curs o l'organització d'unes colònies. També servirà determinar la finalitat de la trobada: oferir informació, rebre informació o solucionar un problema, per exemple. Si es prepara un guió, un ordre del dia, ajudarà a esquematitzar i ordenar el què es vol comunicar.
Un altre aspecte clau és determinar quina infraestructura es necessita i la composició de l'espai, que pot anar a favor o en contra. Així doncs, és important pensar aspectes com si es vol projectar un vídeo, si es posaran les cadires en cercle o on se situarà qui dirigeixi la reunió. Si es dedica una estona a rumiar-hi, tot anirà millor.
Durant la reunió
Algunes de les característiques que ajuden al bon desenvolupament d'una reunió són una atmosfera cordial, començar a l'hora, iniciar-la captant l'atenció dels assistents, donar la benvinguda i presentar-se, posar al dia de qüestions rellevants, indicar l'objectiu de la reunió i cenyir-se al temps i objectius acordats.
També serà important exercir un bon lideratge: fomentar la participació, escoltar de forma activa, moderar correctament, entendre més enllà d'allò que es diu. A l'hora d'acabar, serà clau fer una clausura resumint allò de què s'ha parlat i els acords a què s'ha arribat. Escriure l'acta de la reunió ajudarà que el que s'ha parlat no quedi en un no-res.
No hi ha dues reunions iguals però dirigir reunions de pares i mares, igual que preparar activitats o programar unes colònies, també és una qüestió de tècnica que es millora amb entrenament. Tots en som capaços, malgrat potser les primeres vegades faci molt de respecte.
Foto: Esplai Garbí