Fins llavors, s'havia considerat que aquests serveis estaven exempts de tributar l'impost, que n'eximeix l'educació de la infància i la joventut. Les famílies veien la possibilitat que se'ls incrementés el cost dels menjadors escolars, serveis d'acollida o activitats extraescolars en la en la pitjor de les conjuntures: La decisió d’Hisenda es produïa a la meitat d’un curs en què els serveis ja s’havien vist reduïts a causa de la crisi.
Tot i que la Direcció General de Tributs (DGT) reconeix el caràcter educatiu d’aquests serveis, estableix també un criteri restrictiu per al reconeixement de les exempcions. Per a aquest organisme, aquestes activitats no formen part del pla d'estudis en cap de les etapes, graus o nivells del sistema educatiu. Per aquest motiu, considera que no compleixen amb els requisits necessaris per poder aplicar aquest tipus d'exempció i han de tributar al tipus general, del 21%. Aquesta interpretació es fonamenta en la legislació del Ministeri d’Educació i podria contradir la normativa comunitària i no tenir en compte altres normatives, com ara la Llei d'Educació de Catalunya, que cedeix als centres la possibilitat de donar caràcter educatiu a aquestes activitats.
L'escrit de la DGT també fa una lectura limitada de l'article de la llei de l'IVA sobre protecció de la infància i la joventut. En aquest sentit, interpreta d'una manera restrictiva en quins casos hi haurà una excepció de l'impost en les activitats extraescolars com excursions, campaments o viatges infantils i juvenils i altres d'equivalents prestades a persones menors de 25 anys.
En relació amb aquest assumpte, a l’abril la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament català
va aprovar una resolució instant el Govern de l’Estat a fer respectar l’exempció d’IVA als serveis educatius amb 16 vots a favor, 3 en contra i una abstenció. La resolució
la van presentar conjuntament CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, i durant la sessió van defensar el caràcter educatiu dels serveis prestats per a menjadors escolars, sortides escolars, activitats extraescolars i suports per a necessitats educatives especials. En termes generals, tots ells assumien que són serveis essencials, de primera necessitat, i que fan referència a drets socials dels ciutadans, raó per la qual era raonable exigir l’exempció d’IVA.
Més tard, al maig, va arribar
el toc d'atenció de la Comissió Europea al govern espanyol. L'eurocomissari de Fiscalitat, Algirdas Semeta, va recordar que la legislació comunitària permet eximir els serveis d'atenció a la infància en horari extraescolar d'haver de pagar aquest impost. Semeta declarava que “poden considerar-se com la prestació d'un servei que entra en l'àmbit de l'assistència social i de la seguretat social, així com de la protecció de la infància i dels joves”. També avisava que "les exempcions s'han d'interpretar de forma estricta, però no tant com perquè fins i tot s'anul·li l'efecte desitjat” i que es posaria en contacte amb les autoritats espanyoles per “demanar informació sobre com aplica aquestes exempcions”.
Al mes de juny la
comunitat educativa de l'estat espanyol va denunciar el Ministeri d’Hisenda a través d’organitzacions de famílies, treballadors i empreses davant de la Comissió Europea per tal que exigís el compliment de l’exempció d’IVA prevista a la legislació estatal i comunitària per als serveis d’educació de la infància i la joventut.
Potser t'interessa: La contractació de monitors escolars tindrà un IVA del 21 %, L'IVA dels monitors escolars arriba al Parlament, Majoria parlamentària en la defensa dels serveis d'educació de la infància i la joventut o La Comissió Europea avisa el govern espanyol que els serveis educatius estan exempts de pagar l'IVA, Famílies, sindicats i patronals denuncien Hisenda per defensar l’exempció d’IVA en l’educació.
