Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 30/07/2013

Guia de bones pràctiques per a l'aprofitament del menjar en la restauració

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha presentat la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista. Aquest document vol ser d’utilitat per resoldre dubtes en matèria de seguretat alimentària i promoure així l’aprofitament del menjar.
Només el sector de la restauració malbarata cada any a Catalunya unes 40.000 tones d’aliments. Per aconseguir el repte de reduir el malbaratament d’aliments i augmentar la donació i l’aprofitament segur del menjar, es necessita la col·laboració de tots els participants de la cadena alimentària, des del sector productiu, la distribució, la restauració, els consumidors, les entitats socials, els voluntaris i les administracions públiques.

La Guia vol ser una eina perquè els excedents alimentaris consumibles que els establiments de restauració i comerç minorista no poden comercialitzar arribin a les persones beneficiàries, a través de les entitats socials, en les millors condicions de seguretat. La Guia inclou aspectes legals de la donació, així com informació sobre les característiques que han de tenir els aliments a donar, les entitats socials i el pla de traçabilitat dels aliments.

Segons les dades de l’informe Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya (2011) de l'Agència de Residus de Catalunya, a Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments aprofitables cada l’any. El 58% d’aquest malbaratament es produeix a les llars, el 16% als supermercats, el 12% a la restauració, el 9% a altres canals de comercialització d’aliments, el 4% a institucions i l’1% als mercats. En total es malbaraten 34,9 kg per habitant, que equival a 112 € per persona i any. Aquests aliments desaprofitats equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.

La Guia ha estat impulsada per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) del Departament de Salut, que ha coordinat el grup de treball format per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Banc dels Aliments i Nutrició sense Fronteres. També hi han col·laborat el Departament de Benestar i Família; el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), i representants de les empreses de producció i distribució d’aliments i de la restauració, de les entitats benèfiques i de les associacions de consumidors i usuaris.


Potser t'interessa: Aprofitar el menjar en el sector de la restauració.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: