Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 05/06/2013

Menjar sa amb menys diners

Una alimentació saludable, conjuntament amb un bon nivell d'activitat física (acumular 30 minuts d'activitat física moderada 5 dies a la setmana o més) i mantenir la ment activa són els factors claus per a un envelliment saludable.
Hi ha moltes maneres d'estalviar diners en la compra d’aliments. Els tres passos principals són:
planificar abans de comprar, comprar els articles al millor preu, preparar els menjars preferentment a casa. També pots seguir aquests 10 consells:

1. Molt important: planificar!
Abans de dirigir-vos a la botiga de queviures, planifiqueu els vostres àpats per a la setmana. Això us ajudarà a evitar la compra impulsiva d’aliments no necessaris, els “extres”, que sovint fan apujar molt la factura final. Incloeu sovint plats com ara guisats i estofats a base de llegums i verdures. Són preparacions molt econòmiques i nutritives. Tingueu en compte els aliments que ja teniu a casa (al rebost, a la nevera i al congelador) i feu una llista dels que necessiteu comprar.

2. Cercar el millor preu, comparar i contrastar
Reviseu el diari local, la publicitat de les botigues del barri, dels mercats i dels supermercats per buscar ofertes i descomptes. Pregunteu si hi ha targetes de fidelització que ofereixin estalvis addicionals o dies en què hi hagi descomptes especials. Busqueu les ofertes del dia o de la setmana. Demaneu o busqueu el “preu per unitat/kg” al prestatge, a sota el producte. És útil per comparar diferents marques i diferents mides de la mateixa marca i poder determinar quina és l’opció més econòmica en relació a la qualitat

3. Comprar aliments de temporada
Comprar fruites i verdures de temporada pot reduir molt els costos i augmentar la frescor i el sabor dels productes. Si no heu d’utilitzar immediatament tot el que compreu, podeu preparar algunes de les hortalisses i congelar-les o bé cuinar sofregits, escalivades, samfaines, etc., que serveixin per companyar plats dels menús de la setmana.Si podeu, compreu els aliments a granel, solen ser més barats.

4. Els aliments dissenyats per estalviar temps a la cuina... poden ser més cars

Els aliments anomenats de conveniència (quarta gamma, processats, etc.), com ara àpats congelats, precuinats, verdures i amanides pretallades a punt per consumir, arròs instantani, dissenyats per estalviar temps a la cuina, us poden costar més cars que si compreu els productes sense manipular.

5. Els aliments més interessants... bons, nutritius i barats

Certs aliments són típicament opcions de baix cost durant tot l’any. Per exemple, els llegums tenen una gran riquesa nutricional a un preu molt baix. Els ous són un altre exemple amb una gran proporció de proteïnes d’origen animal, més econòmics que carns i peixos i en són substituts excel·lents. Entre la fruita seca, les avellanes acostumen a ser les més barates. Actualment hi ha una oferta de peix de piscifactoria de gran qualitat i a molt bon preu. També són barats i molt nutritius el verat, les sardines i els seitons. Entre les carns, cal destacar el pollastre i el conill. Per a les verdures, cal triar sempre les més abundants en la temporada. Les congelades són també una bona opció. Pel que fa a les fruites, recordeu seleccionar les de plena temporada: a l’hivern, les taronges, les mandarines, les pomesiles peres; a l’estiu, les síndries, els melons i els préssecs.

6. Cuinar una vegada... menjar per a tota la setmana!

En alguna estona del vostre dia lliure prepareu unes quantes bases de les receptes que fareu durant la setmana. Per exemple, coeu llegum, arròs o pasta, bulliu patates amb pell, prepareu algunes salses. Refrigereu i/o congeleu en recipients petits. Utilitzeu-ho durant tota la setmana combinant amb els aliments frescos que aneu comprant. Consulteu sobre receptes, tècniques culinàries i formes d’aprofitar el menjar a la gent gran de la vostra família, àvies, amics o veïnes, que sovint tenen molta experiència.

7. Ajustar les quantitats... i deixar que la creativitat flueixi
Ajustar la mida de les racions a les necessitats dels comensals evitarà que sobri menjar preparat. Reutilitzar les sobres del menjar, canviant les preparacions, afegint-hi ingredients i condimentant amb espècies i herbes aromàtiques és una excel·lent forma d’aprofitar i reduir despeses. Per exemple, afegiu un sofregit a unes restes de pollastre o feu-lo en una amanida. Les restes d’una verdura bullida poden servir per fer un bon trinxat, etc. Recordeu, llençar el menjar és llençar els diners!

8. Conservar adequadament els aliments

Comproveu la temperatura de la nevera i feu atenció a l’ordre i la neteja del rebost. Un aliment mal conservat es fa malbé abans i pot ser perillós per a la salut. Per a més informació sobre la conservació dels aliments, podeu consultar Consells per als consumidors sobre el malbaratament d’aliments (col·lecció de documents amb consells per evitar el malbaratament d’aliments a casa).

9. Si heu de menjar fora de casa...

Menjar sovint fora de casa pot resultar molt car. Estalvieu diners aprofitant les ofertes, els descomptes, els plats únics ben equilibrats, els plats especials del dia, etc. Recordeu que l’opció de la carmanyola o fins i tot l’opció de l’entrepà i la fruita poden ser grans aliades.L’aigua és la beguda més saludable i més barata.

10. Els “extres” fan pujar la factura
Aliments com ara llaminadures, begudes ensucrades, brioixeria, precuinats, aperitius salats, dolços, begudes alcohòliques,etc. haurien de tenir poca presència en la cistella de la compra. No són aliments bàsics, sovint poden desequilibrar l’alimentació i també el pressupost.

A l'hora de comprar els aliments també podeu guiar-vos per la piràmide de l'alimentació saludable:



Potser t'interessa: Aprofitar el menjar en el sector de la restauració

Font: Agència de Salut Pública de Catalunya

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: