Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 30/01/2013

La cuina de Carnestoltes

Dues receptes de dolços típics del Carnaval i de la Quaresma per fer amb els petits són la coca de llardons i els bunyols de Quaresma.
La coca de llardons i els aliments fets amb ous i carn de porc, com la botifarra d'ou i la truita, són els plats estrella del Dijous Gras. El Dimecres de Cendra les sardines i les arengades són les grans protagonistes. Les verdures, totes les receptes amb bacallà i els bunyols de vent són els menjars típics de la Quaresma.

Coca de llardons

Ingredients:

400 g de farina de força, 200 g de llet, 175 g de llardons artesans de porc, 150 g d'oli d'oliva, 100 g de sucre, 25 g de llevat fresc, 50 g de pinyons, 1 pessic de sal, de matafaluga en gra i pell de taronja ratllada.

Elaboració:

Es recomana que els nens i nenes la faci la recepta amb la col·laboració una persona adulta.

En un bol gran barregeu la llet tèbia, la farina, el llevat, l'oli i el sucre fins que quedi ben lligat. Aleshores continueu pastant a mà sobre el marbre fins obtenir una massa elàstica que no s'enganxi als dits. A continuació hi afegiu els llardons triturats, la matafaluga, la pell de taronja i la sal. Pasteu fins que la massa quedi ben homogènia, i en fem una bola que reservem en un bol, tapada amb un drap, uns 30 minuts. Passat aquest temps de repòs, estireu la massa amb un corró obtenint una coca d'un cm de gruix. La tapeu amb un drap de lli o cotó, i llevarà tota la nit. No és que llevi gaire, però és el que li donarà esponjositat a la massa. Si aneu molt curts de temps, podeu encendre el forn a 50 graus i deixar-la llevar a dins fins que veiem que ha augmentat de volum, però és preferible deixar-la tota la nit. Després s'ha de posar al forn a 180 graus durant 25 minuts i ja s'ha acabat!



Bunyols de Quaresma


Ingredients:

125 ml de llet, 75 g de farina, 60 g de mantega, 3 ous, Sal, oli i sucre.

Elaboració:

Es recomana que els nens i nenes la faci la recepta amb la col·laboració una persona adulta.

El primer que heu de fer és posar la llet i la mantega en un pot, i afegir-hi una mica de sal. Aneu remenant i comproveu que la mantega s'està desfent. Quan la llet arrenqui el bull, afegiu la farina tamisada i ho deixeu coure. Haureu de remenar contínuament la barreja fins que aquesta vagi quedant com una pasta homogènia. Quan veieu que la massa es comença a desenganxar de les parets del pot, ho retireu del foc i comenceu a afegir els ous (és millor fer-ho d'un en un: tireu un ou sencer i remeneu bé fins que quedi ben absorbit per la massa. Aneu repetint aquesta operació amb el altres ous). Haureu obtingut una massa ben homogènia i consistent. Prepareu una paella amb oli i el poseu a escalfar. Quan estigui l'oli calent, afegiu petites parts de pasta (no massa grosses). Veureu que els bunyols es van inflant. Quan estiguin ben daurats els aneu retirant de la paella, col·locant-los en un plat on hi haureu posat paper secant o de cuina, per tal que perdin l'oli. Encara calents, els tireu sucre per sobre i els deixeu refredar. Ja veureu com us en llepareu els dits.



Potser t'interessa: L'origen del Carnaval o Les festes de Carnestoltes

Font: Diputació de Barcelona



FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: