Les AMPA dels centres d’alta complexitat de Catalunya plantegen al
document presentat propostes i actuacions urgents que permetin també millorar l'equitat del sistema educatiu català.
La
Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC) va fer la presentació d'aquest decàleg en una roda de premsa que va tenir lloc el 14 de juny a Terrassa, ciutat que concentra un elevat nombre de centres anomenats de màxima complexitat.
Aquesta entitat de segon nivell considera que actualment el sistema educatiu està contribuint a potenciar la bretxa social, en comptes de fer-la minvar, i que es fa necessari desenvolupar iniciatives polítiques que afavoreixin la creació d’aules heterogènies per evitar perpetuar els guetos escolars.
A Catalunya hi ha unes 330 escoles i instituts que es consideren de máxima complexitat, amb un alumnat que té un elevat risc d’exclusió social. Aquests centres educatius podrien estar escolaritzant al voltant de 200.000 alumnes d'entre 3 i 16 anys.
Entre els primers punts que figuren al decàleg hi ha la universalització del sistema educatiu tant en horari lectiu com en extraescolars o lleure. Demanen que alumnes més vulnerables tinguin accés a una educació extraescolar o de lleure de manera gratuïta. Altres punts que creuen urgents és l'increment de la dotació de recursos humans als centres de màxima complexitat i la reserva de places per a alumnes amb necessitats especials de tipus socioeconòmic i alumnat afavorit. Si vols més informació, consulta el decàleg al web de la FaPaC.
Font:
Xarxanet.org