En l'informe La segregació escolar a Catalunya (II): condicions d'escolarització que el Síndic de Greuges va presentar el 2016 es van manifestar les importants diferències i desigualtats entre centres, tant públics com concertats, en la freqüència i en el tipus de sortides escolars que fan els alumnes. Hi ha escoles, tant públiques com concertades, que no organitzen cap sortida ni tampoc colònies perquè moltes de les famílies inscrites no poden fer front a la despesa d'aquestes activitats. S'accentua en centres on la composició social és especialment desafavorida.
En molts d'aquests casos, el centre i les entitats vinculades busquen fonts de finançament alternatives (AMPA, associacions, administració, etc.) per no deixar cap infant sense colònies. Perdre aquest dret suposa una desigualtat d'oportunitats per als alumnes i debilita, encara més, el projecte educatiu del centre.
Tots els nens i nenes tenen dret a anar de colònies amb l’escola
Anar de colònies amb l'escola és, per tant, un dret que tots els nens i tenen, de la mateixa manera que per llei han de tenir accés a les diferents activitats que es realitzin als centres. Així ho especificava l’informe del Síndic de Greuges on s'alertava que" hi haurà segregació escolar mentre no es garanteixi l'accés en igualtat de condicions de les colònies escolars". L'informe ho definia com "un efecte espiral que reprodueix la segregació i no afavoreix que els centres tinguin una composició social equilibrada".
D'aquí la importància de desenvolupar polítiques proactives de promoció de la realització de les colònies escolars als centres, atès que representen una oportunitat educativa per als alumnes. Per assolir aquest objectiu, el Síndic va demanar a l'Administració educativa que en cas que s'inclogui dins el projecte educatiu de centre, hauria de poder ser assumida per tots els membres del claustre més enllà de la bona disposició personal d'aquests professionals. Alhora, s'ha de buscar la manera de compensar els docents i personal que hi participi.
Les causes que fan que hi hagi diferències a les escoles
Una de les primeres causes que fa que els alumnes pateixin segregació a les escoles és la distribució de l'alumnat entre els centres educatius per zona de residència dins dels municipis. L'Observatori de la Segregació escolar indica però, que 'habitualment la segregació social entre les escoles tendeix a ser superior a la segregació social entre barris'. Un altre factor determinant és purament econòmic, sobre la base de l'obligatorietat d’haver de pagar per tenir accés a moltes de les escoles concertades.
El Síndic demana al Departament d’Ensenyament que:
-Desplegui el marc general d’ordenació de les activitats complementàries, les activitats extraescolars i els serveis escolars dels centres vinculats al Servei d’Educació de Catalunya, tant dels centres públics com dels centres concertats, tal com preveu l’article 158.2 de la LEC, de manera que s’asseguri, per a les colònies i sortides escolars, el següent:
- Els ajuts per fomentar l’accés de l’alumnat a aquestes activitats en igualtat d’oportunitats, tant en centres públics com en centres concertats, i les garanties que la despesa pública destinada s’adreci efectivament a aquests ajuts per a infants (art. 50.3 i 202 de la LEC).
- El dret a la participació de l’alumnat i a la no-exclusió per raons econòmiques.
- L' accés en condicions d’igualtat per mitjà de l’establiment de quanties màximes (art. 205.11 de la LEC), fraccionament de quotes com a mecanisme per afavorir-ne l’accessibilitat, la voluntarietat, el caràcter no lucratiu, etc.
-Doni compliment a l’article 202 de la LEC, que preveu que el Departament, per raons d’oportunitat social, d’equitat o de no-discriminació per raons econòmiques, estableixi ajuts i atorgui beques amb relació a activitats complementàries i extraescolars.
-Desenvolupi actuacions orientades a promoure l’organització de colònies escolars als centres escolars, especialment quan es troben en entorns socials desfavorits, com ara:
- Mesures per compensar els docents i el personal que hi participi
- Ajuts per fomentar l’accés dels centres i dels alumnes en situacions socials o econòmiques desfavorides.
.jpg)