El
Departament d’Ensenyament ha creat el nou programa d'innovació pedagògica
#aquiproubullying de prevenció, detecció i intervenció enfront l’assetjament entre iguals, en què hi podran participar els centres del
Servei d’Educació de Catalunya (SEC) que imparteixin ensenyaments obligatoris que en vulguin formar part a partir del curs 2017-2018.
Es tracta d’un programa per centres amb una durada de 2 cursos que inclourà en una primera fase la formació al centre i elaboració del projecte de centre, i en el segon, la implementació i avaluació del projecte. La finalitat és que els centres elaborin un projecte que els permeti assolir els següents objectius: sensibilitzar la comunitat educativa de
la importància de prevenir i erradicar l’assetjament entre iguals, formar la comunitat escolar, apoderar i implicar l’alumnat, prevenir possibles situacions d’assetjament, i detectar, intervenir i aturar les situacions d’assetjament escolar.
Un element estratègic del programa #aquiproubullying és la participació activa de l’alumnat. En aquest sentit, disposa de dos components clau: els “Equips guaites” per a l’educació secundària i els “Equips X la convivència”, per a primària. Aquests equips, prèvia formació, tindran entre les seves funcions, prevenir i detectar possibles situacions d’assetjament en espais informals en què hi tenen poc accés els adults, com per exemple els patis, el gimnàs o el WhatsApp.
Quins requisits ha de tenir el centre per acollir-se al programa?
- Disposar d’un projecte o programa de convivència.
- Disposar d’un protocol propi de prevenció.
- Capacitat de detecció i intervenció davant l’assetjament o haver participat en projectes de convivència d’àmbit comunitari.
També haurien d'elaborar una diagnosi de necessitats, concretar els objectius específics que volen aconseguir i comptar amb el suport de, com a mínim, el 70% dels membres del consell escolar per adscriure’s al programa #aquiproubullying.