Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 20/02/2017

Les festes de Carnestoltes

Les festes del Carnaval comencen, any rere any, el Dijous Gras. Normalment coincidint amb el cap de setmana, se celebren les desfilades de comparses; i el dimecres següent es fa l'enterrament de la sardina posant fi a la festa i donant pas a la Quaresma.

El Dijous Gras o dijous llarder és la data inicial de les festes de carnaval. Popularment es coneix com el dia de la truita pel costum de menjar truita amb botifarra d'ou. Aquest dia, les escoles acostumen a sortir d'excursió o bé dediquen la jornada a activitats lúdiques i no es fa classe. Durant tota la setmana i especialment el dissabte es duen a terme desfilades, rues i balls de disfresses a moltes poblacions. 

El Dimecres de Cendra és conegut popularment com el dia de l'enterrament de la sardina. És el darrer dia de les festes de Carnaval i el que dóna pas a la Quaresma. La celebració es caracteritza per l'enterrament o crema del Carnestoltes amb un caire marcadament satíric. 

Abans d'enterrar o cremar el Carnestoltes es dóna lectura al seu testament, en el qual normalment es fa una burla i es critica als polítics i governants. El Dimecres de Cendra acostuma a acabar amb sardinades i balls populars amb orquestra.

El període de la Quaresma comença el Dimecres de Cendra i conclou quan arriba la Setmana Santa. Un període de quaranta dies i quaranta nits que tradicionalment estava ple de restriccions com, per exemple, la prohibició de menjar carn. 

Tradicionalment el poble ha representat la Quaresma com una vella de set cames, reganyosa, llargaruda, antipàtica, esquerpa, vestida de negre i portant un bacallà i una cistella de verdures a les mans. Cada divendres se li arrenca una de les set cames indicant el temps que queda per la Pasqua i l'inici de la primavera. 



Potser t'interessa: L'origen del Carnaval o La cuina de Carnestoltes

Font d'informació: Diputació de Barcelona

Navega per les etiquetes

CarnestoltesCarnavalfestestradicions

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Av. Portal de l'Àngel, 7 4rt. M/N 08002 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: