Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 20/05/2016

Escoles del Vallès Occidental reaprofiten el menjar que els sobra per a persones amb pocs recursos

En els primers sis mesos, el s'han servit 2.000 àpats a persones amb pocs recursos i s'ha evitat la generació de 1.000 quilos de residus.

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental porten a terme el projecte Recooperem, cuina per compartir, d’aprofitament alimentari a les escoles de la comarca. Actualment hi participen 11 escoles de 7 municipis.

El projecte té dues vessants: la social i la mediambiental. Amb aquest projecte es dóna cobertura a famílies de la comarca que es troben en situació de vulnerabilitat –ja sigui per dependència com per la seva situació econòmica-, ja que poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries.

A més, Recooperem evita la generació de residus i el malbaratament alimentari. Durant sis mesos, des de setembre de 2015 fins a febrer de 2016, s’han pogut repartir 2.000 àpats a famílies de la comarca i s’ha evitat generar 1.000 quilos de deixalles.

Actualment, participen en el projecte els municipis de Castellar del Vallès, amb quatre escoles; Viladecavalls, amb dues escoles; i Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell, amb una escola a cada municipi. Es preveu que els propers mesos es puguin incorporar més municipis i més centres educatius al projecte per tal que es puguin distribuir més àpats.

Com funciona el Recooperem

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en unes carmanyoles facilitades pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació) i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social recull els àpats i els reparteix entre les famílies que ho necessiten. En el cas de Matadepera, per exemple, la recollida es fa de forma quinzenal i el repartiment és mensual, però a cada municipi s’organitza de la forma que es considera més adequada i eficient.

Amb aquests àpats es garanteix que les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes. La distribució d’aliments es fa amb la col·laboració de les escoles públiques, les empreses de càtering operadores dels serveis de menjador, els ajuntaments vallesans i els rebosts municipals.

A més, també hi poden participar els restaurants que es vulguin adherir a la proposta. El Consell Comarcal i el Consorci de Residus han signat un conveni marc al qual s’hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d’alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.

Navega per les etiquetes

Vallèsescoleseducaciópobresamenjador

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Av. Portal de l'Àngel, 7 4rt. M/N 08002 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: