Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 17/09/2018

Temporada de bolets

La tradició boletaire de Catalunya és ben coneguda. En acostar-se la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l'afany de passar una estona d'esbarjo i omplir de bolets els cistells.

A Catalunya són diverses les activitats que s'organitzen al voltant de les caceres de bolets. Aquests esdeveniments són una bona oportunitat per fer sortides a la natura i aprofitar per organtizar estades i conèixer el territori.

Com collir bolets

La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. No cal remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micel·lis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten provoquen la mort del bolet. Allà, ja no hi tornarà a haver bolets. Altres recomanacions són:
  • Recolliu els bolets en cistells i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets -les espores- són recuperades pel bosc.
  • Agafeu només els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubte.
  • Els bolets que no hagueu d'agafar, deixeu-los estar, no els trenqueu ni els arrenqueu.
  • Si són molt petits, no els agafeu, no tenen sabor.
Respectar l'entorn

Quan aneu a buscar bolets, no us oblideu de respectar el bosc. Com hem dit, la pràctica de remoure la molsa o la fullaraca provoca la dessecació de la terra impedint que hi surtin més bolets.

Tampoc no s'han de destruir els bolets no aprofitables pel seu mal estat o que siguin d'espècies que no coneixem i que, per tant, és recomanable no collir.

Recordeu que abans de fer una excursió a la muntanya cal tenir presents certes mesures de seguretat.

Com consumir-los
  • Conserveu-los preferentment al frigorífic.
  • Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament, i mengeu-los amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
  • Consumiu-los millor cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s'han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.
Consells per prevenir accidents

Poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte. Algunes espècies són tòxiques i molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant poden provocar intoxicacions, algunes fins i tot mortals. No us refieu mai de les proves casolanes, com ara l'ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata.

Aneu immediatament al centre mèdic més proper si, després d’haver menjat bolets, presenteu símptomes digestius o nerviosos i, porteu-hi, si podeu, restes dels bolets ingerits.


Mites sobre els bolets
  • Tots els bolets verinosos NO tenen colors llampants. El bolet més tòxic, l'amanita fal·loide, té un aspecte molt semblant a un bolet comestible. 
  • La prova de l'all NO és infal·lible. Col·locar un all, una patata o una cullereta de plata al cistell i esperar a veure si els bolets es tornen negres no és una prova real per saber si són tòxics. Es tracta d'una antiga creença que no té cap fonament científic i no és certa. 
  • NO és fàcil distingir els bolets comestibles dels que són tòxics. No hi ha regles generals per diferenciar-los amb seguretat.
Per tot això, cal consumir únicament els bolets que s'hagin identificat sense cap mena de dubte.

Potser t'interessa: 'Experiències de tardor', 'La Castanyada, una tradició mil·lenària', 'Com elaborar panellets a casa' o 'Panellets sense ou, sense llet i sense gluten'.

Navega per les etiquetes

muntanyaboletsnaturalesacastanyada

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: