El curs escolar més nombrós de la història ha estat marcat per l'entrada en vigor de la LOMCE, més interlocutòries demanant un 25 % de castellà i el recurs de Wert a la preinscripció.
2014
-1/7 El Consell de Ministres valida el decret d'escolarització en castellà. El Govern anuncia que el recorrerà davant el Tribunal Constitucional.
- 15/7 S’aprova el Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015.
- 17/7 El Pacte per a la Infància es concreta en el Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència 2014-2017. Es proposa facilitar l’accés dels infants i adolescents a l’educació en el lleure, la cultura i l’esport.
- 24/7 El Parlament es compromet a fomentar l’accés igualitari dels infants al lleure. També acorda ampliar les partides vinculades a l’alimentació adequada d’infants i adolescents, i destinar a aquest col·lectiu el 2,2% del PIB en un termini de sis anys.
- 2/9 El Govern actualitza la llei de suport a les famílies. Reconeix les condicions de família nombrosa i monoparental.
- 11/09 S’activa a Catalunya el Pla de Garantia Juvenil. El programa europeu ofereix incentius a la contractació de joves.
- 10/9 Més d'un centenar d'escoles aproven declaracions de rebuig a la LOMCE. Govern i comunitat educativa continuen buscant estratègies per esquivar-ne l’aplicació.
- 14/09 Les colònies d’estiu registren un 9,9% més de participants que l'any passat. És l’activitat que més ha crescut durant l’estiu del 2014.
- 15/9 Inici de curs escolar 2014-2015. Rècord d’alumnes, més professors, més beques menjador i més inversió en material escolar per a les famílies.
- 18/9 La FAPAC denuncia que les beques menjador només arriben a 1 de cada 4 menors vulnerables.
- 30/9 El Síndic reclama prioritat en l’accés al lleure per a les rendes baixes. Les desigualtats en la participació a les activitats extraescolars són de més de 30 punts percentuals.
- 30/9 S’aprova el Pla d’actuació de la Generalitat. Proposa vetllar per una educació en el lleure de qualitat i accessible a tothom.
- 1/10 El pressupost estatal destinat a ESO i FP augmenta un 135% per al 2015. La partida d’Educació Infantil i Primària es manté i la d’universitats, disminueix 1,8 milions d’euros.
- 4/10 Esplais i caus comencen el curs. Uns 50.000 infants i joves i 9.000 caps i monitors participen en les activitats de les entitats d'educació en el lleure.
- 8/10 La reforma fiscal reconeix l'exempció d'IVA per als menjadors escolars.
- 8/10 Escoltes i guies rebutgen el projecte de llei del voluntariat al Parlament. Opinen que la norma complica i burocratitza la seva tasca educativa.
- 24/10 Ensenyament impulsa una titulació entre l'ESO i l'FP. Inclourà un 60% de matèries professionalitzadores i un 40% de secundària obligatòria.
- 28/10 Els ingressos de les famílies amb fills reculen una dècada. Segons Unicef, la taxa d'exclusió infantil a Espanya ha augmentat més de 8 punts.
- 13/11 Se celebra el XIII Congrés Internacional de Ciutats Educadores.
- 19/11 L’accés al lleure educatiu en igualtat de condicions és un dels 10 reptes destacats pel Síndic en l’Informe anual sobre els drets dels infants 2014.
- 19/11 Es constitueix el Consell Nacional de la Infància i l'Adolescència de Catalunya.
- 20/11 La Convenció sobre els Drets de l'Infant compleix 25 anys.
- 20/11 El TC accepta estudiar si és legal que la Generalitat hagi de pagar l'escolarització en castellà.
- 21/11 La ILP per una educació pública es presenta en societat. Fixa un finançament mínim per al sistema educatiu del 5,4% del PIB, en consonància amb la mitjana europea.
- 25/11 S’anuncia un projecte que defininirà les competències digitals requerides als docents.
- 25/11 S’atorga el Premi Marta Mata 2014 al pedagog Francesco Tonucci.
- 27/11 El Parlament reconeix l’especificitat de l’associacionisme educatiu com a activitat associativa i voluntària dins l’educació en el lleure.
- 28/11 El professorat substitut recuperarà el 100% de la jornada i del sou. L'Administració els havia suprimit el 15 % l'any 2012.
- 3/12 La Generalitat no finançarà les escoles bressol. Les diputacions n’assumiran la despesa.
- 16/12 El Ministeri d’Educació rectifica i proposa un nou decret d'especialitats docents.
- 26/12 La llei Wert concreta els currículums d’ESO i batxillerat. La Generalitat considera que el nou currículum d’ESO és segregador i tradicional, envaeix competències i no respecta l'autonomia de centre.
2015
- 6/1 Ensenyament esquiva la llei Wert amb una doble titulació d'ESO. La conselleria vol evitar que l’alumnat hagi d'escollir entre FP i batxillerat als 15 anys.
- 14/1 El Ministeri d’Educació no pagarà els 3,5 milions d’euros de l’FP Bàsica a la Generalitat per no implantar la LOMCE.
- 16/1 El nombre de joves graduats en FP amb feina augmenta per primer cop des del 2007.
- 19/1 El TSJC obliga Ensenyament a indemnitzar una nena per no haver-li ofert el castellà com a llengua vehicular.
- 20/1 El pressupost d’Ensenyament creix un 6,9%. L’oposició denuncia la manca de partides per a llars d'infants i escoles de música i dansa.
- 23/1 La FEDAIA demana una renda garantida per a la infància. L’Ajuntament de Barcelona acorda una Renda Infantil Garantida de 100€ mensuals per a uns 7.500 infants de famílies que es troben per sota del llindar de la pobresa.
- 23/1 La taxa de fracàs escolar de l’FP de grau mitjà és superior al 50%.
- 24/1 Ensenyament mantindrà els llibres de text malgrat l'aplicació de la llei Wert. Rigau al·lega motius econòmics i desacord amb el Ministeri per no canviar el temari el curs que ve.
- 27/1 Un nou fons social inclou 28 milions d’euros per a Ensenyament. Els diners es destinen a la creació de beques menjador a les escoles bressol i al reforç de l’atenció a la diversitat, entre d’altres.
- 28/1 S’aprova un nou Pla per a la igualtat de gènere en el sistema educatiu. Es vol acabar amb els estereotips sexistes a l'aula.
- 3/2 Ensenyament i els directors afectats presenten un recurs contra el TSJC per la resolució que els insta a implantar un 25% de l’horari lectiu en castellà.
- 5/2 Una trentena d’alcaldes denuncien la Generalitat per un deute d’11,1 milions d'euros a les llars d’infants. Correspon als cursos 2010-11 i 2011-12.
- 6/2 El TSJC obliga quatre centres més a fer un 25% de les classes en castellà.
- 9/2 L’escoltisme català inicia la construcció d’una nova associació única. Podria durar entre tres i sis anys fins i agruparia 18.500 persones arreu de Catalunya.
- 14/2 El Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya reclama que els seus professionals s’integrin plenament en l’educació formal.
- 17/2 Cases de colònies i albergs celebren l'Assemblea General de l'ACCAC. Es treballen qüestions com el reglament d’instal·lacions juvenils que prepara la Generalitat.
- 18/2 Colònies i Educació aposta pels acords de col·laboració amb les universitats catalanes.
- 18/2 La Fundació Bofill detecta un augment de les desigualtats educatives a Catalunya.
- 18/2 Els universitaris hauran d’acreditar el nivell B2.2 d'una tercera llengua per graduar-se.
- 19/2 El fet d’haver estat monitor de lleure serà un valor per als aspirants a mestre a partir del 2017.
- 20/2 Ensenyament rebutja les peticions d’ajut econòmic per escolaritzar en castellà, previstes en la llei Wert, per incomplir les condicions.
- 25/2 El nou currículum de Religió inclou les pregàries a Primària. El contingut curricular és titllat d'“adoctrinador, catequitzant i franquista” per part d’AMPA, pedagogs i sindicats.
- 1/3 Inici de la campanya de colònies escolars. Milers d’alumnes i mestres marxen de convivències.
- 3/3 S’aprova la modificació del decret de la direcció dels centres públics per apostar pel directiu professional docent.
- 4/3 Es publica el decret que desenvolupa el reglament d’informació sobre els al•lèrgens en la restauració.
- 5/3 Ensenyament dissenya una prova pilot per modificar la selecció dels substituts.
- 5/3 El Constitucional dóna la raó als impulsors de la ILP de la sisena hora.
- 9/3 Els infants prematurs que ho necessitin podran començar més tard l'escola el proper curs. També es requerirà informe mèdic dels infants de P3 que es matriculin en centres d’alta complexitat.
- 10/3 Se signa el Tercer Conveni del Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural. El nou acord té vigència des de setembre del 2014 i fins a desembre del 2016.
- 11/3 Els menors d'edat no hauran de pagar la taxa turística. S’amplia l’exempció establerta en
l'impost sobre les estades en establiments turístics.
- 11/3 Ecom publica una guia d’excursions i colònies accessibles. El document analitza l’accessibilitat de quaranta instal·lacions juvenils membres de l’
ACCAC.
- 15/3 L'OCDE alerta que Espanya és a la cua en formació permanent del professorat.
- 21/3 El Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya celebra la primera assemblea.
- 13/4 Els metges prescriuran activitats socials i d'oci als pacients per millorar la seva salut.
- 17/4 L'ACCAC engega la campanya de colònies d’estiu: Un estiu per compartir i conviure.
- 20/4 Un alumne mata un professor i fereix quatre persones a l’IES Joan Fuster de Barcelona.
- 23/4 El diari digital sobre el món de les colònies i l’educació, www.e-colonies.cat, celebra el tercer aniversari.
- 24/4 La normativa d'activitats d'educació en el lleure es modifica. Serà vigent després de l'estiu.
- 28/4 Benestar Social i Família anuncia un Pla d'atenció dels infants i joves de famílies vulnerables durant l'estiu de 2015.
- 29/4 El Parlament modifica la llei de professions de l'esport.
- 30/4 Algunes de les entitats més petites finalment no hauran de presentar l’impost de societats. En un inici, la Llei 27/2014 eliminava l’exempció de totes les entitats.
- 4/5 80.000 alumnes de 3r de primària, citats al primer test de la LOMCE. Famílies, mestres i estudiants animen els pares catalans a boicotejar les proves.
- 5/5 Catalunya, a la cua d'Espanya en despesa pública en educació i salut. Les diferències entre autonomies arriben al 60% com a conseqüència del sistema de finançament.
- 7/5 Wert reclama al Tribunal Superior que els formularis de preinscripció incloguin l'opció del bilingüisme.
- 8/5 El Suprem avala el 25% d'ús del castellà a les escoles catalanes, que va fixar el TSJC.
- 14/5 Associacions reclamen una llei de foment i suport a l'associacionisme. Demanen que s'elimini l'excessiva burocràcia i es protegeixi l'activitat associativa.
- 27/5 Creix la pobresa infantil i el sistema de beques és insuficient, segons un estudi de la la Fundació Bofill.
- 2/6 Les escoles rurals també podran fer de llar d'infants. El Govern posa en marxa una prova pilot a set centres a partir del curs que ve.
- 4/6 El Parlament aprova la primera llei de formació i qualificació. Integra en un únic sistema tant l’FP que es fa als instituts com la formació ocupacional per a aturats o la que fan els treballadors.
- 6/6 Escoltes Catalans celebra el 40è aniversari.
- 9/6 El TSJC rebutja reobrir la preinscripció escolar per demanar més castellà, tal com havia reclamat Wert.
- 10/6 La FAPAC reclama que els menjadors escolars obrin a l'estiu.
- 19/6 Més d'un milió i mig d'alumnes s'acomiaden del curs escolar.
- 22/6 Les colònies d'estiu incrementen els seus participants. Uns 221.000 infants i joves participaran aquest estiu en alguna de les 4.300 activitats de lleure.
- 25/6 Relleu del ministre d’Educació Jose Ingacio Wert per Íñigo Méndez de Vigo.
Potser t'interessa: Especial revista "Lleure": Experiències de lleure, una font d'aprenentatge.
