Els espais verds com parcs urbans, jardins i boscos, i els espais blaus, rius, llacs, platges, etc. són el millor escenari per gaudir del temps de lleure. Aquests indrets permeten fer activitat física, relaxar-se i recuperar-se de l’estrès, a més d'aprendre coses noves, compartir temps amb la família i els amics, i companys d'escola. Per tal de potenciar l'entorn i els seus beneficis, el
Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública 2017-2020 entesa com una de les àrees d’actuació prioritàries.
font: Projecte boscos de muntanya | gencat.cat
Els factors relacionats amb el medi ambient, com la qualitat del aire o la proximitat als espais naturals, tenen un pes de més del 20% sobre l’estat de salut i la mortalitat de les persones.
Realitzant activitats en contacte amb la natura s'aconsegueix:
- augmentar el temps d'activitat física.
- prevenir malalties i envellir amb més salut.
S’ha quantificat que l’impacte en salut de l’activitat física recomanada, remarcant que una caminada vigorosa de 30 minuts en un entorns natural, 5 dies a la setmana, pot reduir el risc d’atac cardíaca i d’accident cerebrovascular un 20-30%, el de diabetis un 30-40%, el de fractures de maluc un 36-68%, el de càncer de budell un 30%, el de càncer de mama un 20% i el de depressió i demència un 30%.
Quins beneficis aporta en infants i joves?
En el cas dels infants, el contacte amb la natura fomenta el joc actiu, un element valuós per evitar el sobrepès i l’obesitat i per millorar les habilitats motores, com ara la coordinació, l’agilitat i l’equilibri. L’evidència científica també associa l’exposició a espais verds durant la infància a importants beneficis en la funció cognitiva: milloren la capacitat d’atenció i la memòria i fomenten, a més, l’aprenentatge. De fet, l’educació en contacte amb la natura potencia el rendiment acadèmic, la creativitat i l’esperit crític.
El contacte amb la natura també té efectes positius en el desenvolupament emocional i social dels infants i joves: els permet guanyar autoestima i autoconfiança per fer front els reptes del futur, redueix l’estrès i l’agressivitat, promou el control dels impulsos i millora les habilitats socials. Aquests nens i nenes tendeixen a desenvolupar estils de vida més saludables durant l’edat adulta, mostren una actitud més respectuosa amb el medi ambient i són més conscients de la importància del desenvolupament sostenible.