Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 23/09/2013

La Ruta de l'oli de les Garrigues

Els paratges garriguencs constitueixen el marc perfecte per a una excursió on el viatger pot comprar oli (deliciós i saludable), visitar punts d'interès de la zona i allotjar-se en instal·lacions de qualitat.
Facilita la digestió, té vitamines i evita el colesterol. L’oli d’oliva verge extra té un munt de virtuts gastronòmiques i també és bo per a la salut. A Catalunya hi ha cinc denominacions d’origen d’oli d’oliva protegides  –Siurana, Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà-, cadascuna amb unes característiques pròpies que ja han rebut reconeixement internacional.

La producció d'oli de Lleida -un dels millors del món- es concentra en una trentena de poblacions de les comarques de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià, les quals conformen la D.O. les Garrigues i, per extensió, el nucli de l'anomenada Ruta de l'oli. Els paratges garriguencs, austers però no exempts d'encant, constitueixen el marc perfecte per a una excursió on el viatger pot comprar oli i visitar alguns dels punts d'interès de la zona, com ara els museus i parcs temàtics, els castells de l'Espluga Calba i la Floresta, les pintures rupestres del Cogul... Resulta especialment recomanable a la tardor, quan es pot observar el procés de producció a les nombroses cooperatives locals.


Per anar fent boca us proposem aquesta ruta per conèixer la comarca de les Garrigues, on el conreu més estés és el de l’olivera de la varietat arbequina. Petita, rodona i tibant, aquesta oliva és la base d’un oli exquisit, d’una acidesa lleugera i un gust afruitat. A banda de les oliveres descobrireu una terra d’ametllers, vinyes i pinedes; un munt de pobles medievals, plens de monuments, tradicions i bona gastronomia.

Podeu començar el dia a les Borges Blanques, capital de la comarca també coneguda com a capital mundial de l’oli. Fer un volt per la Plaça Major i el Passeig del Terrall, on hi ha una gran prensa d’oli, us ajudaran a entendre la importància de l’oli a la zona.

Els secrets de l’oli

A mig camí entre Juneda i les Borges Blanques, al costat de la carretera N-240, trobem el complex del Parc temàtic de l’oli, una fundació constituïda l’any 1998 per difondre la cultura de l’oli. Les oliveres són les protagonistes de l’exterior del parc, i n’hi ha 54 que són mil·lenàries. Un dels atractius d’aquesta iniciativa és la col·lecció de premses que mostra tota l’evolució del procés d’extracció i elaboració de l’oli des del segle V a.c. fins ara. Entre aquestes premses es troba la més gran del món –fa 14 metres- i procedeix de Cambrils (Camp de Tarragona).



La construcció que acull el parc data del segle XIII i va ser feta pels templers. Inclou un reguitzell de sales i subterranis que mostren des dels orígens de l’oli fins als procediments d’elaboració actuals, a través d’eines històriques i panells informatius. La visita es tanca a una sala on es mostra una prensa real de l’època de la Revolució Industrial que encara funciona.

A les Borges Blanques també podeu visitar el Centre d’Interpretació de les Garrigues, però hi ha un munt de museus i espais que, a banda d’obligar-vos a fer turisme, també us ajudaran a saber-ho tot de l’oli: per exemple, l’Ecomuseu de l’Oli a la Pobla de Cérvoles, o el Museu de l’Oli i el Món Rural a Castelldans. Pel que fa a les visites als cellers i molins noucentistes, els pobles de l’Albi, Arbeca, el Soleràs i Cervià no us decebran. I, si encara no en teniu prou, podeu seguir la Ruta de l’oli impulsada pel Consell Comarcal de les Garrigues.

Dormir i menjar a les Garrigues

Les famílies que vulguin fer la Ruta de l'oli poden allotjar-se a les cases de colònies de la zona, a la Juneda i a la Pobla de Cérvoles; una opció econòmica que permet gaudir de l'entorn i d'unes instal·lacions de qualitat. A més, s'ofereixen activitats per als més petits com tallers sobre el món de l'oli o la granja.



Si la sequedat caracteritza el paisatge de les Garrigues, la gastronomia típica de la zona és plena de receptes sucoses com la típica cassola de tros, l’olla barrejada, la botifarra negra, els cargols a la llauna o la truita amb samfaina (pebrots, albergínia, ceba i tomàquet); uns plats que s’acostumen a acompanyar amb els vins de la Denominació d’Origen Costers del Segre i l’oli de la comarca.



El conreu de l’olivera es remunta a fa més de 6.000 anys. De fet, l’oli d’oliva és una de les herències més valuoses que els grecs i els romans van deixar als països mediterranis. Per a ells, era un aliment fonamental i un producte bàsic amb un munt d’aplicacions terapèutiques i cosmètiques, uns usos que s’han tornat a recuperar.

L’oli d’oliva és un dels productes diferencials de la cuina catalana i de tots els països de la Mediterrània, de manera que, des de fa unes dècades, molts països han adoptat les seves virtuts organolèptiques i de salut. Poca gent discuteix que les amanides i el pa amb tomàquet no serien el mateix sense un bon rajolí d’oli d’oliva. Bon profit!

Font: Turisme de Lleida


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: