Els monitors, mestres i en general totes les persones que estiguin en contacte amb menors d’edat hauran de sol·licitar al Registre Central de Delinqüents Sexuals, en marxa des de l’1 de març,
un certificat en què consti que no han comès aquest tipus de delicte. L’objectiu del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports és protegir els nens d’agressors sexuals amb l’aplicació de la
Llei de Protecció de la Infància i Adolescència i també afavorir la cooperació policial internacional contra els delictes sexuals a menors.
La creació d’aquest registre es va aprovar l’11 de desembre del 2015 en el Consell de Ministres per complir amb la previsió de la la Llei Orgànica de Mesures de Protecció a la Infància. Tot i que des de l’entrada en vigor de la llei el mes d’agost
ja és exigible la presentació d’antecedents penals negatius, és des de l’1 de març quan es poden començar a
obtenir les certificacions específiques sobre delictes sexuals a través del seu propi registre. Aquesta mesura transitòria ha estat denunciada per diversos sindicats i entitats ja que l'acreditació feia referència a qualsevol tipus de delicte comès, estigués relacionat amb menors o no, per la persona contractada o aspirant a un lloc de feina.
Així doncs, totes les persones que vulguin exercir professions, oficis o activitats amb contacte habitual amb menors han d’aportar, abans de l’inici de la seva relació laboral, el certificat negatiu del Registre Central de Delinqüents Sexuals. En cas de tenir una nacionalitat estrangera, hauran d’aportar també un certificat negatiu d’antecedents penals del seu país d’origen.
Durant el període d’inscripció a les llistes d’interins,
la Generalitat ja ha sol·licitat el certificat d’antecedents penals als aspirants, fet que
ha provocat llargues cues i desconcert per la manca d’informació i de mitjans. Pel que fa al personal ja en actiu, les administracions podran demanar l’acreditació directament sempre i quan tinguin el consentiment de les persones contractades. D’altra banda, les administracions instaran els titulars dels centres privats i concertats a garantir que es compleixen els requisits fixats per la Llei de la Infància i l’Adolescència i sol·licitaran a les empreses contractades per prestació de serveis una declaració responsable que tot el personal la compleix.
La norma només defineix la naturalesa, la finalitat, funcions i organització del Registre però no entra a regular aspectes de la seva aplicació. Així doncs, actualment hi ha molts interrogants ja que no existeix cap reglament que desenvolupi aquest nou requeriment, malgrat que la llei diu que ja hauria d'estar dictaminat mig any després de l'aprovació. Una altra de les qüestions principals és quina vigència tindrà el certificat. També la relativa a la protecció de dades ja que aquestes són dades personals de protecció alta. Per tant, caldria tenir en compte que aquestes comporten un grau alt de custòdia per part d'empreses, associacions i Administració, fet que pot ser de difícil assumpció per a petites entitats.
Potser t'interessa: Prevenció d'abusos sexuals en el lleure,
Aprovat el registre de delinqüents sexuals, que evitarà que treballin amb menors,
Creix la confusió sobre el certificat d'antecedents penals,
Ensenyament flexibilitza la presentació del certificat de penals,
El Ministeri de Justícia obre un portal informatiu sobre el Certificat d’antecedents penals.