Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 14/04/2014

Els iogurts ja no caducaran per llei als 28 dies

El govern espanyol ha aprovat la norma que elimina el límit de venda de 28 dies des de la data de fabricació i garanteix la competència lleial entre les indústries europees.
El consell de ministres ha aprovat que el iogurt no porti la data de caducitat, sinó de consum preferent. La nova norma, proposada pel ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, té com a objectiu actualitzar i simplificar la legislació vigent per adequar-la a la nova realitat del mercat.

Així, s'eliminen restriccions que podrien posar els productors espanyols en situació de desavantatge respecte a la resta de productors de la Unió Europea i es garanteix la competència lleial entre les indústries, per millorar també la competitivitat del sector.

El ministeri d'Agricultura ha indicat que per aquest motiu s'elimina l'apartat sobre la data de caducitat del iogurt, així com també el límit de venda de 28 dies des de la data de fabricació. D'aquesta manera, l'etiquetatge amb la data del iogurt es regeix per la normativa horitzontal europea sobre higiene dels aliments, en la qual es determina que són les indústries alimentàries les que han de decidir el tipus de data apropiada a cada producte. Així doncs,  els fabricants de iogurts que s'hagin de consumir a Espanya ja no s'han d'atenir a l'obligatorietat que el seu producte caduqui als 28 dies de la seva elaboració i poden establir la data de consum preferent que considerin adequada.

La nova norma estableix sis tipus de denominacions de iogurts: "natural, "natural ensucrat", "edulcorat", "amb fruita, sucs i altres aliments", "aromatitzat" i "pasteuritzat després de la fermentació."

Aquest canvi normatiu, en vigor des de divendres, 28 de març, forma part de la nova norma de qualitat del iogurt aprovada pel Consell de Ministres del 8 de març, que derogava la llei vigent des del 2003. D'aquesta manera, la normativa espanyola s'equipara a la directiva europea que regula aquesta matèria. Segons el ministre, Miguel Arias Cañete, "no hi haurà confusió per al ciutadà, que a partir de la data de consum preferent haurà de prendre la seva decisió".

La revisió de totes les normes, com les relatives a la data de caducitat i consum preferent, que tenen impacte sobre les deixalles, és una de les accions principals de l'estratègia. Tot i això, segons el ministre, de moment no hi ha altres productes sobre els quals s'estigui treballant.

Estratègia a tres anys

Aquesta estratègia, segons el que exigeix el Parlament Europeu, té com a objectiu reduir a la meitat les deixalles alimentàries el 2020. Per fer-ho, el Govern ha creat una comissió de seguiment que es reunirà per primera vegada aquesta mateixa setmana. Més endavant, en el termini de tres anys, l'Executiu revisarà el compliment i els resultats de l'estratègia per decidir si s'han de prendre iniciatives complementàries per arribar a complir l'objectiu.

Segons la FAO, actualment es desaprofita un terç de la producció mundial d'aliments i la meitat dels cereals. A més, les deixalles anuals dels països rics són similars a la producció alimentària neta de l'Àfrica subsahariana.

Altres accions de l'estratègia són generar informació i dades fiables sobre la matèria per conèixer la quantitat de deixalles, on i quan es produeixen i qui en són els responsables. També contempla la publicació de guies de bones pràctiques per a agricultors, empreses i operadors de la cadena alimentària, així com campanyes informatives per a consumidors i restauradors. Finalment, intentarà fomentar la col·laboració amb els bancs d'aliments i altres entitats similars i impulsar les noves tecnologies per millorar els productes.

Potser t'interessa: Aprofitar el menjar en el sector de la restauració



Fonts: Ara i El Periódico

Navega per les etiquetes

lleiMenjadorMenjarAlimentacióIogurt

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: