Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 16/10/2013

Com elaborar panellets a casa

Els panellets és la rebosteria casolana per excel·lència a la tardor. Aquest costum gastronòmic és hereu d'antics cultes funeraris que consistien en elaborar i portar menjar a les tombes dels difunts. Descobriu com elaborar aquest dolç amb què també es divertiran els més menuts de casa.
Hi ha mil maneres de fer panellets, segons el costum i la imaginació familiars, però habitualment es fan amb una massa de sucre, rovells d'ou i ametlla (a vegades també barrejada també amb patata o moniato) que es decora i complementa amb aliments de la temporada com els pinyons, les atmelles, el codonyat, les fruites confitades o el coco. Aquí us proposem una recepta ben senzilla. Recordeu que també hi ha receptes de panellets aptes per a persones intolerants a l'ou, a la llet i al gluten.

Ingredients:
- 250 g ametlles crues ratllades
- 200 g sucre
- 200 g patates
- 100 g confitura codony
- 50 g coco ratllat
- 75 g pinyons
- 1 ou
- 25 g ametlles torrades
- 1 llimona
- Fècula
- 3 cireres confitades

Elaboració:
Bulliu les patates amb pell i tot, peleu-les, feu-ne un puré sec i deixeu-lo refredar completament. Afegiu-hi després el sucre, les ametlles i raspadures de llimona. Barregeu bé els tres ingredients, primer amb la forquilla i després amb una espàtula de fusta, aixafeu la barreja sense remenar-la fins que quedi unida. Si es treballés massa, s'estovaria i costaria més de formar i preparar els panellets.

Decoració:
- De pinyons
Agafeu trossets de pasta i feu-ne boles petites. Poseu els pinyons en un bol junt amb un ou sencer, barregeu tot amb les mans. Agafeu les boles i les aneu passant per la pasta dels pinyons fent pressió amb les mans perquè quedin els pinyons ben enganxats.

- D'ametlles
Feu unes barretes petites amb una mica de pasta, passeu-les per clara d'ou i arrebosseu-ho amb ametlles trinxades.

- De coco
Calculeu la mateixa quantitat de pasta de coco, en volum -no pas en pes-, barregeu-ho bé i, en fer els panellets, doneu-hi forma de piràmide.

- De cirera confitada
Feu unes boles petites aixafades, arrebosseu la part de sobre amb sucre i poseu-hi al mig mitja cirera.

- D'avellana
Barregeu les avellanes ratllades (en guardarem 5 o 6 de senceres) amb part de la pasta, i a partir d'aquí seguiu el procés dels panellets de cirera, però col·locant una avellana al mig.

- De codonyat
Amb la pasta formeu una tira de quatre centímetres d'ample col·locant-la sobre una bossa de plàstic. poseu la confitura al llarg; ajudat del plàstic es fa un rotlle; després talleu aquesta tira al biaix. Seguidament passarem la part de sobre pel sucre.

Els panellets de pinyons acostumen a ser els més populars. Tot i això, sempre es pot deixar volar la imaginació i tothom pot elaborar panellets dels gustos i formes més sorprenents



Potser t'interessa: 'Panellets sense ou, sense llet i sense gluten', 'La Castanyada, una tradició mil·lenària', 'Experiències de tardor' o 'Temporada de bolets'.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: