Els panellets és la rebosteria casolana per excel·lència a la tardor. Aquest costum gastronòmic és hereu d'antics cultes funeraris que consistien en elaborar i portar menjar a les tombes dels difunts. Descobriu com elaborar aquest dolç amb què també es divertiran els més menuts de casa.
Hi ha mil maneres de fer panellets, segons el costum i la imaginació familiars, però habitualment es fan amb una massa de sucre, rovells d'ou i ametlla (a vegades també barrejada també amb patata o moniato) que es decora i complementa amb aliments de la temporada com els pinyons, les atmelles, el codonyat, les fruites confitades o el coco. Aquí us proposem una recepta ben senzilla. Recordeu que també hi ha
receptes de panellets aptes per a persones intolerants a l'ou, a la llet i al gluten.
Ingredients:
- 250 g ametlles crues ratllades
- 200 g sucre
- 200 g patates
- 100 g confitura codony
- 50 g coco ratllat
- 75 g pinyons
- 1 ou
- 25 g ametlles torrades
- 1 llimona
- Fècula
- 3 cireres confitades
Elaboració:
Bulliu les patates amb pell i tot, peleu-les, feu-ne un puré sec i deixeu-lo refredar completament. Afegiu-hi després el sucre, les ametlles i raspadures de llimona. Barregeu bé els tres ingredients, primer amb la forquilla i després amb una espàtula de fusta, aixafeu la barreja sense remenar-la fins que quedi unida. Si es treballés massa, s'estovaria i costaria més de formar i preparar els panellets.
Decoració:
- De pinyons
Agafeu trossets de pasta i feu-ne boles petites. Poseu els pinyons en un bol junt amb un ou sencer, barregeu tot amb les mans. Agafeu les boles i les aneu passant per la pasta dels pinyons fent pressió amb les mans perquè quedin els pinyons ben enganxats.
- D'ametlles
Feu unes barretes petites amb una mica de pasta, passeu-les per clara d'ou i arrebosseu-ho amb ametlles trinxades.
- De coco
Calculeu la mateixa quantitat de pasta de coco, en volum -no pas en pes-, barregeu-ho bé i, en fer els panellets, doneu-hi forma de piràmide.
- De cirera confitada
Feu unes boles petites aixafades, arrebosseu la part de sobre amb sucre i poseu-hi al mig mitja cirera.
-
D'avellana
Barregeu les avellanes ratllades (en guardarem 5 o 6 de senceres) amb part de la pasta, i a partir d'aquí seguiu el procés dels panellets de cirera, però col·locant una avellana al mig.
- De codonyat
Amb la pasta formeu una tira de quatre centímetres d'ample col·locant-la sobre una bossa de plàstic. poseu la confitura al llarg; ajudat del plàstic es fa un rotlle; després talleu aquesta tira al biaix. Seguidament passarem la part de sobre pel sucre.
Els panellets de pinyons acostumen a ser els més populars. Tot i això, sempre es pot deixar volar la imaginació i tothom pot elaborar panellets dels gustos i formes més sorprenents
Potser t'interessa: '
Panellets sense ou, sense llet i sense gluten', '
La Castanyada, una tradició mil·lenària', '
Experiències de tardor' o '
Temporada de bolets'.