Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 01/08/2018

Els establiments de restauració AMED oferiran aigua potable als comensals

Aquest requisit s'exigirà als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que als ja certificats se'ls comprovarà el seu compliment durant la renovació.

A partir d’ara s’incorporen nous requisits per obtenir l’acreditació AMED que promou l’alimentació mediterrània com a model saludable. Un d’ells és oferir aigua potable no envasada -aigua de l’aixeta- de forma sistemàtica i gratuïta als seus comensals. Aquesta mesura està en línia amb a la filosofia de la proposta de revisió de la Directiva del Parlament Europeu sobre la qualitat de l'aigua destinada al consum humà. En aquesta proposta s’inclou un article sobre l’accés de l’aigua i l’obligació dels estats membres de millorar la promoció i l'accés a l’aigua potable a través d'una sèrie de mesures, com ara el foment de l'ús de l'aigua de l'aixeta als edificis públics i establiments de restauració col·lectiva.

Un altre dels requisits, és que els establiments de restauració (instal·lacions juvenils, restaurants,...) també hauran de garantir la possibilitat de prendre algunes postres làctiques sense sucres afegits, per la relació que hi ha entre l’elevat consum de sucres i l’obesitat, la diabetis i altres malalties cròniques. Aquests dos requisits s'exigiran als establiments nous que es vulguin acreditar, mentre que als ja acreditats se’ls comprovarà el seu compliment durant la renovació de l'acreditació.

A Catalunya, així, es posarà fil a l’agulla a una acció que ja s’està treballant a altres comunitats autònomes de l’estat. Així, a Navarra, Andalusia i a les Illes Balears s’està redactant una llei que obligarà als establiemnts de restauració que ofereixin aigua de l’aixeta gratuïta pels clients, cosa que ja passa en diferents ciutats com Praga, París, Miami, Nova York, San Francisco, Melbourne o Quebec.

Des que l’any 2007 es van acreditar els primers establiments promotors de l’Alimentació Mediterrània i difusors d’estils de vida saludable, AMED s’ha ampliat a cases de colònies, albergs, menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, acadenes de restauració, a més a més de bars i restaurants. A Catalunya s’han acreditat un total de 636 establiments de restauració, a 147 municipis amb capacitat per oferir menús a mediterranis a prop de 95.900 comensals diaris.


Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari. Per això, l'ACCAC sempre ha potenciat l'acreditació per tal de promoure-ho entre el sector de les instal·lacions juvenils. actiu Segons l’estudi “La restauració a Catalunya. Hàbits de comportament i tendències. 2018”, es calcula que gairebé un 50% de la població adulta catalana dina fora de casa almenys una vegada a la setmana.

Els establiments acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits, que són, principalment els següents:

- Garantir que, per amanir, s’ofereixi oli d’oliva en qualsevol de les seves varietats, i que es cuini amb oli d’oliva o bé amb el de gira-sol amb alt contingut d’àcid oleic.
- Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums.
- Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
- Fruita fresca com a postres en almenys un 50% de l’oferta.
- Disposar, entre les postres làcties, l’opció sense sucres afegits
- Oferir algun producte integral
- Oferir aigua potable no envasada de forma sistemàtica i gratuïta
- Garantir la dosificació per copes o unitats individuals amb relació al possible consum de begudes alcohòliques (vi, cava o cervesa)

A més, també es demana als establiments acreditats que siguin punts de difusió d’oci actiu a les zones pròximes al local (circuits, passeigs, jornades esportives, etc.), ja que el Programa AMED està associat a un concepte de vida saludable.

Potser t'interessa: Distinció a la iniciativa Amed, que promou la dieta mediterrània

Navega per les etiquetes

cuinasalutalimentacióAMED

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Cr. Viladomat, 174, 08015 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - [email protected]
Edició: