Ús de cookies
e-colònies.cat utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència d'usuari, mostrar publicitat adaptada als vostres interessos i recollir dades amb l'objectiu d'analitzar l'audiència amb eines genèriques. Si continueu navegant pel web, entendrem que accepteu la nostra política de cookies
Predicció meteorològica
Actualitzat el 20/09/2018

Experiències de tardor

Les estacions de l'any marquen l'arribada de noves olors, nous colors i sabors. La tardor, per exemple, ve acompanyada d'aroma a terra mullada, tons càlids i una gastronomia ben particular.

La tardor és sinònim de Castanyada, però també és temps de verema, d'elaboració d'oli i de cacera de bolets. Sens dubte, es tracta d'un període ben especial per descobrir o redescobrir els espais naturals més pròxims, on l'espectacle cromàtic de la flora registra una bellesa singular. Tot plegat es pot fer a les instal·lacions juvenils, que ofereixen propostes de temporada per a famílies i escoles.

La Castanyada

La cita tradicional per excel·lència de la tardor és la Castanyada. La nit de Tots Sants, del 31 d'octubre a l'1 de novembre, té lloc aquesta festa en què es mengen castanyes, moniatos, panellets i altres plats fets amb fruits de l'època. La celebració, que es gaudeix a moltes cases, escoles i barris, sovint està organitzada per entitats culturals, grups de joves, associacions de veïns, centres excursionistes o penyes esportives.

Els personatges més representatius de Tots Sants són les castanyeres. A les escoles, s'han convertit en la figura més popular entre els menuts, imprescindible en qualsevol Castanyada; i, als carrers, s'instal·len des de principis de temporada per vendre les seves castanyes acabades de coure. En algunes poblacions, les castanyeres conviuen amb parades de diverses entitats, que també ofereixen castanyes i moniatos per ajudar a finançar les seves propostes. 

El vi i l'oli

Però ni les castanyes ni els moniatos són l'única menja de tardor. En començar l'estació és temps de verema; una bona oportunitat perquè els més petits coneguin les vinyes, el raïm i el procés d'elaboració del most i el vi. Ja més entrada la tardor, cap al novembre i desembre, és temps de collir i processar les olives; una bona ocasió també perquè escoles i famílies visitin un molí d'oli i coneguin les tècniques artesanals d'elaboració d'aquest aliment.



La tradició boletaire

Un altre producte que guanya adeptes durant aquest època de l'any és el bolet: ingredient imprescindible de molts plats de la gastronomia catalana, que es pot trobar al nostre entorn en moltes espècies diferents, tot i que no totes són comestibles.

L'espectacle natural

Un cop collits els fruits, la tardor també és temps de fer rebost o d'oferir-los en fires. Igualment, és l’època en què molts ocells migren cap a terres més càlides, ara que els dies s’escurcen i comença el fred. Però sobretot, la tardor fa acte de presència als boscos dominats per arbres de fulla caduca, que ofereixen un espectacle cromàtic únic, enriquint el paisatge amb infinitat de tonalitats. Així, les excursions a la muntanya permeten viure els colors de la tardor mentre, per exemple, es cullen castanyes o bolets.

Per gaudir del paisatge i de les experiències que proporciona aquesta època de l'any, moltes escoles, entitats i famílies fan estades a les instal·lacions juvenils, que ofereixen activitats de temporada i un entorn privilegiat per gaudir de la naturalesa. No us perdeu les propostes de les cases i albergs!



Potser t'interessa: 
Temporada de boletsLa Castanyada, una tradició mil·lenàriaCom elaborar panellets a casaPanellets sense ou, sense llet i sense gluten.

Navega per les etiquetes

tardorcolònieslleure

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web.

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Av. Portal de l'Àngel, 7 4rt. M/N 08002 BARCELONA Tel: + 34 93 412 14 37 Fax : + 34 93 318 04 45 - www.accac.cat - accac@accac.cat
Edició: